• تماس با وکیل: 09123666928 ساعت پاسخگویی 10:00 تا 20:00
  • [email protected]
مفهوم مهرالمثل و شرایط مطالبه آن

مهرالمثل چیست؟ شرایط مطالبه آن به چه صورت می باشد؟

وب سایت حقوقی حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری _ مهرالمثل واژه ای ناشناخته برای اکثر زوجین می باشد. در این مطلب قصد داریم به معرفی و مفهوم مهرالمثل بپردازیم تا زوجین به آشنایی کاملی با این امر حقوقی دست یابند. زمانی که در عقد نکاح دائم برای زوجه مهریه ای معین نشود و یا مهریه معین شده خارج از عرف باشد و یا بطور کلی برای مهریه به توافق نرسند، بعد از عقد و ازاله بکارت، مهریه به زوجه تعلق می گیرد که مهر المثل نامیده میشود. مهر المثل بر اساس وضعیت شخصی ،خانوادگی و اقوام زوجه تعیین می شود. شخصیت اجتماعی، میزان تحصیلات و سطح خانوادگی زوجه تعیین کننده مهرالمثل می باشد. زمانی که مهرالمثلی تعیین نشده باشد و نزدیکی صورت گرفته باشد، به زوجه مهرالمثل تعلق می گیرد.

زن در چه صورتی مستحق مهرالمثل است؟

به طور کلی می توان در جواب به مستحق مهرالمثل بودن زوجه به این نکته اشاره کرد که شرط تعلق مهرالمثل به زوجه ازاله بکارت می باشد و اگر بعد از عقد زوجین رابطه زناشویی برقرار کردند و در حین عقد برای زوجه مهریه تعیین نشده بود، مهرالمثل تعلق می گیرد. اگر بعد از وقوع عقد و قبل از ازاله بکارت ، زوجین برای طلاق اقدام کنند در صورتی که موقع عقد مهریه تعیین نشده باشد، طبق قانون مبلغی باید به زوجه به عنوان مهریه داده شود.

  • با استناد به ماده 1087قانون مدنی، چنانچه در عقد نکاح دائم، مهر تعیین نشده یا عدم مهر شرط شده باشد، نکاح صحیح است و در صورتی که در زمان عقد بر میزان مهریه توافق و اگر پیش از توافق بر مهر معین، بین آنها نزدیکی واقع شود، زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود. یکی از موارد تعلق مهرالمثل به زوجه آن است که ضمن عقد نکاح، مهریه زن مشخص نشده است و یا شرط عدم مهر گردیده است و قبل از اینکه مهریه مشخص شود، زوجین با هم روابط زناشویی برقرار کنند؛ که در چنین شرایطی ، زن مستحق دریافت مهرالمثل خواهد بود.
  • به استناد ماده 1099 قانون مدنی، چنانچه جهل زن به فساد نکاح و وقوع نزدیکی ، زن مستحق مهرالمثل است. بنابراین هرگاه عقد نکاح باطل باشد و زن از بطلان عقد نکاح بی اطلاع بوده باشد و نزدیکی بین زن و مرد واقع شده باشد، در این مورد نیز مهرالمثل به زن تعلق خواهد گرفت.
  • با استناد به ماده 1100 قانون مدنی، در صورتی که مهرالمسمی مجهول باشد یا مالیت نداشته باشد یا ملک غیر باشد، در چنین حالات مجهول و نداشتن مالیت، مهرالمثل به زن تعلق خواهد گرفت و در صورت سوم مستحق مثل یا قیمت آن خواهد بود مگر اینکه صاحب مال اجازه نماید. لذا یکی دیگر از موارد و شرایط تعیین مهرالمثل برای زوجه آن است که توافق طرفین درباره مهرالمسمی به جهتی باطل باشد؛ مانند اینکه مال تعیین شده به عنوان مهریه مجهول بوده یا مالیت نداشته باشد.

نحوه محاسبه مهرالمثل

نحوه محاسبه مهرالمثل طبق ماده ۱۰۹۱ قانون مدنی به شرح ذیل می باشد. برای تعیین مهرالمثل باید وضعیت زوجه از نظر شان و وضعیت خانوادگی در نظر گرفته شود. همچنین سایر صفات نسبت به اماثل و اقران و اقارب در نظر گرفته می شود. فلذا براساس این ماده قانونی برای تعیین مهرالمثل زن مبلغ ثابت و معینی وجود ندارد و مهرالمثل هر زن با زن دیگری متفاوت می باشد.

شایان ذکر است به طور خلاصه می توان گفت عواملی که در تعیین مهرالمثل زن موثر می باشد، عبارت است از:

  • سطح خانوادگی
  • جایگاه اجتماعی
  • میزان تحصیلات
  • عنوان شغلی
  • و…

مثال: مهرالمثل یک خانم با سطح سواد دیپلم با خانم با سطح سواد دکترا متفاوت می باشد.

وکیل برای مهرالمثل

پرونده مهرالمثل نیز مانند سایر پرونده های حقوقی نیازمند واگذاری به وکیل پایه یک متخصص جهت مطرح نمودن دارد. شخص متقاضی و یا موکلین می توانند ضمن مراجعه به وکیل برای مهرالمثل و مطالبه آن مراجعه نمایند. وکیل برای مهرالمثل به علت تجربه در انجام چنین پرونده هایی به نحواحسن با درصد موفقیت بالاتر می تواند نسبت به طرح چنین دادخواستی اقدامات لازم را بنماید. بهتر است پیش از هر اقدام قانونی از خدمات مشاوره حقوقی تلفنی بهره مند شوید.

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *