چگونگی اجرای چک
برای اجرای 1 چک از طریق ثبت طبق ماده 245 آیین نامه اجرای مفاد اسناد رسمی در خواست اجرای چک از ثبت محلی که بانک طرف حساب صادر کننده چک در آن محل واقع است به عمل می آید ، این بدان معناست که اجرای ثبت هر محل به درخواست هایی جهت اجرای چک رسیدگی می نماید که به عهده بانک های همان محل صادر شده است،برای مثال اجرای ثبت تهران به چک های صادره، به عهده بانک های تهران رسیدگی می نماید.جهت مراجعه به اجرای ثبت جهت اجرای چک باید درخواست نامه چاپی ،که نمونه آن در ثبت موجود است و اصل فتوکپی چک و گواهی عدم پرداخت نیز باید موجود باشد و بانک محال علیه باید مطابقت امضای موجود در بانک و امضای صادرکننده تایید نماید و اجراکننده چک باید اموالی غیر از متثنیات دین به اجرای ثبت معرفی نماید. در صورتی که فرد به بانک مراجعه و مبلغی کمتر از وجه چک در حساب باشد می تواند آن مبلغ را دریافت و نسبت به مابقی گواهی عدم پرداخت صادر نماید و نسبت به این مبلغ پرداخت نشده به اجرای ثبت نماید. شایان ذکراست اجرای تنها، علیه صادرکننده اقدام می نماید.
مراحل وصول چک از طریق اجرای ثبت
براساس ماده 2 قانون صدور چک ، از مهمترین شروط وصول چک از طریق اجرای ثبت ، این است که چک صادر شده را باید یکی از بانک های مجاز کشور صادرکرده باشد. یعنی تنها چک هایی را می توان به شیوه ثبتی استرداد نمود که وجه چک توسط بانک پرداخت شود، می توان به ادارات ثبتی مراجعه و تقاضای صدور اجراییه برای وصول چک نمود، لازم بذکر است که چک های صادر شده توسط موسسات مالی اعتباری و صندوق های قرض الحسنه شرایط لازم را برای اجرا از طریق ثبت ندارد.
مدارک لازم:
- کارت ملی
- اصل و فتوکپی برابر با اصل شده چک برگشتی و گواهی عدم پرداختآن .
- دریافت فرم متقاضای صدور اجراییه چک از اداره ثبت و تکمیل آن .
- گواهی مطابقت امضای صادرکننده با نمونه آن توسط بانک
بادر دست داشتن مدارک فوق به اداره ثبت اسناد محلی که بانک صادر کننده گواهی عدم پرداخت در آن قرار دارد مراجعه نموده و مدارک ارائه داده شود . بعد از ارائه برای چک اجراییه صادر شد ، این اجراییه به صاحب چک بدهکار ابلاغ می شود ، بدهکار موظف است ظرف مدت 10 روز نسبت به پرداخت مبلغ چک، فراهم نمودن ترتیبات پرداخت و یا معرفی اموال اقدام نماید . چنانچه فرد بدهکار ظرف مدت 10 روز هیچ اقدامی جهت پرداخت مبلغ چک ننماید، دارنده چک می تواند تقاضای توقیف اموال صادرکننده چک را به اداره ثبت ارایه نماید .
ویژگی های وصول چک از طریق اجرای ثبت
با توجه به اینکه اجراییه هم از طریق محاکم قضایی و از طریق ثبت قابل انجام است حجم شکایت ها از طریق اجرای ثبت بسیار کمتر از محاکم قضایی می باشد به همین علت صدور اجراییه از طریق اداره ثبت ، در کمتر از دو روز قابل انجام است.
به دلیل اینکه چک یک سند رسمی و لازم الاجراست ، طلب ناشی از چک نیازی به اثبات ندارد و اداره ثبت بر خلاف مراجع دادگستری ، هیچگونه رسیدگی انجام نداده و در مدتی کوتاه اقدام به صدور اجراییه می نماید .
برای وصول چک از طریق اجرای ثبت ، نیازی به پرداخت هزینه دادرسی نیست ؛ بلکه هزینه بعد از وصول چک دریافت می شود ؛ در حالی که در رسیدگی توسط مراجع دادگستری ، ابتدا باید هزینه دادرسی پرداخت شود و سپس رسیدگی شروع می شود .
استرداد وجه چک از طریق اجرای ثبت، محدودیت زمانی 6 ماهه پیش بینی شده در روش شکایت کیفری از چک برگشتی را نخواهد داشت .
دردسرهای وصول چک از طریق اجرای ثبت
حال باید بدانیم که وصول چک از طریق اجرای ثبت چه دردسرهایی دارد؟
از آنجا که وصول چک از طریق اجرای ثبت منوط به معرفی نمودن اموالی از بدهکار به اداره ثبت است ، در صورتی که طلبکار نتواند ظرف مدت یک سال اموالی از بدهکار را به اداره ثبت معرفی نماید ، هزینه اجراییه از خود شاکی و یا همان طلبکار دریافت می شود .
هزینه صدور اجراییه در این شیوه ، نسبت به هزینه دادرسی دعوای حقوقی و کیفری بیشتر است ؛ چرا که باید پنج درصد کل مبلغ چک را به عنوان هزینه صدور اجراییه پرداخت شود .
در توقیف اموال از طریق اجرای ثبت ، اجرائیه به شخص بدهکار ابلاغ می شود پس بهترین فرصت برای انتقال اموال توسط بدهکار می باشد. اما با استفاده از شیوه حقوقی استرداد وجه چک ، صدور قرار تأمین خواسته برای جلوگیری از نقل و انتقال اموال توسط بدهکار، بدون اطلاع شخص بدهکار انجام می شود .
اموال صادر کننده چک بی محل در صورتی توقیف می شود که این اموال جزء مستثنیات دین نباشند . توضیح آن که برخی از اموال که جزء ضروریات زندگی شخصی محسوب می شوند ، از توقیف معاف بوده و نمی توان طلب را از محل آنها وصول نمود ؛ مانند منزل ، لوازم زندگی حال ممکن است صادر کننده چک برگشتی بعنوان بدهکار ، اموال دیگری جز مستثنیات دین نداشته باشد ، در این صورت وصول وجه چک با مشکل مواجه خواهد شد.
همچنین صدور اجراییه برای وصول چک از طریق اجرای ثبت را فقط می توان علیه صادر کننده چک تقاضا نمود و علیه سایر امضا کنندگان باید از طریق دادگستری اقدام کرد .
حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری در دفتر حقوقی خود واقع در یوسف آباد اماده پاسخگویی در زمینه مطالبات چک از طریق اجرای ثبت می باشد.
02188554580
09123666928