وکیل دادگستری در مورد قتل غیر عمد چنین شرح می دهد که : از جمله جنایاتی که در جامعه رخ میدهد که همیشه بازتاب بسیار وسیعی نسبت به جرائم دیگر دارد و ممکن است عمدی یا غیرعمدی باشد اگر فردی به قتل عمد دست بزند مجازات سنگینی از قبیل قصاص نفس یا دیه دارد و همچنین بنا به شرایط چند سال حبس می تواند به او تعلق بگیرد اما در این مقاله می خواهیم در مورد قتل غیر عمد سخن بگوییم و بیاوریم که قتل غیر عمد به کدام قتل گفته می شود ؟
وکیل پایه یک می گوید : با مراجعه به فقه اسلامی می بینیم که جنایت ها در سه دسته عمدی ، شبه عمدی و خطای محض طبقه بندی شده اند که در مورد قطع نوع اول همان قتل عمدی میباشد و دو نوع بعدی قتلی هستند که میتوان به آنها قتل غیر عمد گفت.
مهمترین تفاوت دو دسته قتل عمدی و غیرعمدی در هدف و نیت عامل می باشد در قتل عمد قاتل از قبل خود را آماده کشتن مقتول میکند اما در قتل غیر عمد انسان بدون نیت و خواسته قبلی دست به چنین عملی میزند که سبب آن اغلب بی احتیاطی ، عدم دقت و غفلت و هر چیزی مشابه اینها می باشد.
وکیل یوسف آباد این گونه در مورد قتل غیر عمد توضیح می دهد که دو حالت برای قتل غیر عمد وجود دارد که اولین حالت شبه عمد است که خود آن به سه دسته تقسیم می شود
حالت اول حالتی است که در آن فرد نیت و قصد قتل کسی را ندارد و او کشنده محسوب نمیشود اما عمل او منجر به مرگ می شود مثلاً پدر یا مادر فرزندش را میخواهد تنبیه کند و او را کتک میزند که این امر باعث فوت کودک می شود .
حالت دوم حالتی است که شخص نسبت به موضوع جاهل باشد و نداند رفتاری که دارد انجام میدهد روی یک انسان است و او فکر کند که روی یک جسم یا یک حیوان این کار را دارد انجام می دهد .
حالت سوم حالتی است که شخص از روی غفلت و یا عدم مهارت کارش منجر به مرگ شود مانند تصادفات رانندگی که هیچگاه راننده از روی قصد به کسی نمی زند تا او را بکشد .
همانطور که قبلاً اشاره شد اگر قاتل نیت کشتن کسی را نداشته و با یک اشتباه و یا غفلت باعث مرگ کسی شده است به آن قتل غیرعمدی میگویند که مجازات آن قصاص نیست ولی در عوض به پرداخت دیه و همچنین حبس به مدت یک تا سه سال با توجه به شرایط قتل محکوم میشود .
بیشتر بخوانید: قتل در حالت مستی
وکیل پایه یک ادامه می دهد که : قتل خطای محض نیز در سه حالت ممکن است انجام پذیرد که یکی از قتل های غیرعمد می باشد
حالت اول حالتی است که شخصی در حالت خواب و یا بیهوشی موجب قتل شخص دیگر شود به عنوان مثال اگر شخصی در موقع خواب به وسیله ای برخورد کند و آن سر بخورد و روی شخص دیگری بیفتد و بمیرد این در قتل خطای محض محسوب می شود .
حالت دوم حالتی است که یک طفل صغیر و یا یک دیوانه قتلی انجام دهد که آن نیز خطای محض به شمار می رود زیرا از روی شور و عقل این کار را انجام نداده است .
حالت سوم حالتی است که شخص نیت قتل کسی را ندارد حتی قصد انجام فعلی که منجر به قتل شود را هم ندارد همچنین قصد انجام عمل روی شخصی را نیز ندارد به عنوان مثال شخصی برای کشتن یک سگ تیری رها می کند و بدون اینکه بداند این تیر در پشت سر سگ به یک انسان میخورد و او کشته میشود این قتل خطای محض محسوب می شود.
مجازات قتل خطای محض پرداخت دیه می باشد .
این حالت از قتل غیر عمد تنها با پرداخت دیه مجازات میشود و قصاص ندارد. وکیل دادگستری توضیح می دهد که : اگر حالت دوم از خطای محض صورت بگیرد یعنی قتل توسط طفل صغیر یا دیوانه انجام شود پرداخت دیه بر عهده عاقله مرتکب قتل می باشد .
بررسی قتل های غیرعمد بر عهده دادگاه کیفری ۲ می باشد که با یک قاضی و همچنین دو وکیل از طرفین می تواند برگزار شود. اگر شما با این مشکل مواجه هستید ، لازم است برای پرونده خود یک وکیل خوب بگیرید و او تمام کارهای ممکن را انجام دهد. دفتر وکالت حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری آماده پاسخگویی به سوالات شما و همچنین ارائه مشاوره حقوقی در زمینه پرونده قتل می باشد. با ما تماس بگیرید.
سوالات متداول آیا زن میتواند بدون رضایت همسرش درخواست طلاق بدهد؟ بله، بر اساس قانون…
سوالات متداول تحریر ترکه در چه مواردی نیاز به دادگاه دارد؟ اگر ورثه نتوانند در…
عنوان توضیحات مختصر قانون جدید ملاقات فرزند طبق ماده 1174، والدین حتی پس از جدایی…
عنوانتوضیح مختصرصلح عمریقراردادی که به موجب آن مالکیت یک ملک به شخص دیگری منتقل میشود.صلح…
آیا ارسال پیامک به زن شوهردار بدون محتوای غیراخلاقی هم جرم محسوب میشود؟ اگر محتوای…
آیا در صورتی که شخصی از اموال من بدون اجازه من استفاده کند، میتوانم درخواست…