Categories: دعاوی کیفری

قتل در حالت مستی

قتل هنگام مستی

 حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری  بیان می دارد که در قوانین کیفری ایران از واژه ی قتل تعریفی گفته نشده است و همچنین در قانون مجازات اسلامی ایران قتل تعریف نگشته است و تنها در ماده ی ۲۰۴ انواع قتل را بیان کرده اند و در ماده ی ۲۰۵ مجازات قتل عمد آمده است اما در حقوق ، قتل اینگونه تعریف شده است که : لطمه زدن به زندگی دیگری چه به طریق عمل فیزیکی و چه به واسطه ی ترک فعل ، و هم چنین قتل در حالت مستی ، همین تعریف را در بر می گیرد .

وکیل در این مورد بیشتر شرح می دهد که برای انواع جرم ها یک تقسیم بندی کلی می توان در نظر گرفت که در آن ، جرایم در سه گروه طبقه بندی می شوند :

گروه اول جرم هایی که علیه اشخاص واقع می شوند ؛ یعنی نسبت به یک شخص جرمی اتفاق می افتد .

گروه دوم از جرم ها ، جرایمی هستند که علیه اموال رخ می دهند ؛

گروه سوم جرم هایی که علیه امنیت اتفاق می افتند ؛ یعنی این جرم ها نظم و امنیت را به هم می زنند.

برخی جرم ها نظم و امنیت جامعه را مختل می کنند ، قتل در حالت مستی از جمله آن هاست .

بنابراین قتل نیز به سه دسته تقسیم می شود :

1- قتل عمد

2- قتل غیر عمد

3- قتل خطای محض

در این مقاله می خواهیم در مورد قتل در حالت مستی توضیحاتی را بیان کنیم که می بایست مقدماتی برای این موضوع آورده می شد .

جرم شرب خمر

وکیل دادگستری شرح می دهد که : شرب خمر یکی از جرم هایی است که در قانون مجازات اسلامی آورده شده است و هر شخص این کار را انجام دهد به مجازات خود متناسب با قانون می رسد . عمل شرب خمر حرام و غیر قانونی است حتی اگر موجب مستی نشود. این جرم جنبه ی عمومی دارد و نیازی  به شکایت و یا پیگیری پرونده از جانب شاکی نیست.

قتل در حالت مستی اغلب در هنگام رانندگی روی می دهد .

در ادامه وکیل شرح می دهد که : بر اساس قانون مجازات اسلامی مجازات شرب خمر در ماده ۲۶۵ آمده است که ۸۰ ضربه شلاق می باشد ؛ اگر شخصی در حین مستی مرتکب جرم دیگری نیز شود مجازات آن جرم به مجازات خوردن شراب اضافه میگردد که قتل در حالت مستی می تواند یکی از این جرایم باشد .

وکیل پایه یک می افزاید : در ماده ی ۱۶۵ قانون مجازات اسلامی ، چنین آمده است که خوردن شراب حتی اگر کم باشد و یا زیاد ، موجب حد می شود ، این شراب ، خالص باشد و یا مخلوط باشد ، شخص را مست بکند و یا شخص را مست نکند باز هم موجب حد خواهد بود .

اگر شخصی بر اثر استفاده از شراب ، اراده اش را ازدست بدهد و مرتکب جرمی شود حتی اگر در حالت مستی قتلی انجام بدهد محکوم نمی شود ، مگر اینکه برای انجام قتل عمدا شراب خورده باشد و یا مواد الکلی مصرف کرده باشد که در این مورد علاوه بر مجازات شرب خمر به مجازات دیگری نیز متناسب با جرمش محکوم خواهد شد .

به عنوان مثال اگر شخصی مست کرده باشد و در حال رانندگی باشد و تصادف کند و تصادف منجر به مرگ شخص دیگری بشود ، برای مجازات آن ، ۸۰ ضربه شلاق برای خوردن شراب و همچنین محکوم به پرداخت دیه به خاطر فوت متوفی به اولیا ی دم می شود و این در صورتی است که قتل در حالت مستی چنین اتفاق افتاده باشد که قاتل عمدا برای وقوع قتل مست نکرده باشد که در این صورت یعنی اگر عمدا مست کرده باشد که شخص را بکشد  ، مجازات او متفاوت خواهد بود .

وکیل پایه یک می فرماید : بنابراین می توان گفت که قتل در حالت مستی می تواند شبه عمد باشد که ماده ی ۲۹۱ قانون مجازات اسلامی به این مورد اشاره دارد و همچنین می تواند خطای محض محسوب شود که هیچ کدام دارای مجازات قصاص نمی باشد .

مجازات قتل در حالت مستی

وکیل دادگستری در این مورد چنین توضیح می دهد که ماده ی ۱۵۴ قانون مجازات اسلامی مجازات قتل در حالت مستی را این گونه بیان کرده است که تفاوت است بین کسی که در اثر استفاده از مشروبات الکلی تعادل روانی خود را از دست داده باشد و هم چنین کسی که به طور کلی در اثر خوردن مشروبات الکلی بی اراده شده است فرق گذاشته است  که در این موارد فرد با اختیار خود برای مصرف این مواد اقدام کرده است .

اگر به کسی به زور مشروب بنوشانند و یا مواد روان گردان را به مصرف برسانند این فرد در جرم مسئولیت ندارد چون که این فرد تحت اجبار مواد را مصرف کرده است

قتل در حالت مستی مجازات سنگینی دارد .

بنابراین اگر شخص تا حدی مست کرده باشد و کاملا بی اراده نشده باشد نمی توانیم بگوییم که او جرمی را مرتکب نشده است .

وکیل توضیح می دهد که : درباره ی قتل در حالت مستی ماده ۳۰۷ قانون مجازات اسلامی نیز همین حکم را دارد . پس اگر شدت مستی خیلی زیاد باشد  و فرد اراده ی خود را از دست بدهد و اصلا به اطراف خود توجهی نداشته باشد و متوجه کارهایش نباشد ، می توان گفت که مصرف را با اراده ی خود انجام نداده است ، پس قتل در حالت مستی را نمی توان در این مورد عمدی دانست و قصاص را نمی توان برای این مورد اجرا کرد.

حال چنانچه با توضیحات ارائه شده نیاز به مشاوره حقوقی رایگان با وکیل کیفری داشتید با شماره های دفتر وکالت حمیرا پارسا تماس بگیرید.

وکیل

Share
Published by
وکیل

Recent Posts

5 دلیل محکمه‌پسند طلاق از طرف زن + {ویدئو}

سوالات متداول آیا زن می‌تواند بدون رضایت همسرش درخواست طلاق بدهد؟ بله، بر اساس قانون…

3 روز ago

۱۰ مرحله مهم تحریر ترکه

سوالات متداول تحریر ترکه در چه مواردی نیاز به دادگاه دارد؟ اگر ورثه نتوانند در…

1 هفته ago

10 نکته کلیدی درباره قانون جدید ملاقات فرزند

عنوان توضیحات مختصر قانون جدید ملاقات فرزند طبق ماده 1174، والدین حتی پس از جدایی…

4 هفته ago

صلح عمری چیست؟ 0 تا 100 تنظیم صلح عمری

عنوانتوضیح مختصرصلح عمریقراردادی که به موجب آن مالکیت یک ملک به شخص دیگری منتقل می‌شود.صلح…

2 ماه ago

پیامک به زن شوهردار + از یک پیام تا مجازات قانونی

آیا ارسال پیامک به زن شوهردار بدون محتوای غیراخلاقی هم جرم محسوب می‌شود؟ اگر محتوای…

2 ماه ago

استیفاء در حقوق چیست؟ کامل ترین توضیحات {1403}

آیا در صورتی که شخصی از اموال من بدون اجازه من استفاده کند، می‌توانم درخواست…

3 ماه ago