جرم رابطه نامشروع معمولاً در صلاحیت دادگاه کیفری دو است. اما اگر جرم به زنا برسد، دادگاه کیفری یک به آن رسیدگی میکند. در برخی موارد خاص، مانند جرائم اخلاقی با ابعاد سیاسی یا اجتماعی گسترده، دادگاه انقلاب نیز ممکن است به این پروندهها رسیدگی کند. نوع و محل وقوع جرم و همچنین شدت آن تعیینکننده دادگاهی است که به پرونده رسیدگی میکند.
بله، مجازات رابطه نامشروع برای زن شوهردار میتواند شدیدتر باشد. اگر این رابطه به زنا منجر شود، مجازات آن ممکن است شامل سنگسار یا اعدام باشد، به شرطی که شواهد کافی وجود داشته باشد. اگر رابطه در حد زنا نباشد، مجازات ممکن است شامل 99 ضربه شلاق تعزیری باشد. همچنین، این جرم ممکن است به جدایی و محرومیت زن از حقوق ازدواج منجر شود.
از جمله مدارکی که میتواند برای اثبات این جرم مورد استفاده قرار گیرد: • شهادت شهود • پیامکها • مکالمات تلفنی • ایمیلها • تصاویر و ویدئوهای ضبط شده
در این مطلب به شرح کامل رابطه نامشروع و رابطه نامشروع غیر زنا به رابطهای اطلاق میشود که خارج از چارچوبهای شرعی و قانونی میان زن و مرد ایجاد میشود. این رابطه میتواند شامل تعاملات جنسی یا حتی ارتباطات کلامی و عاطفی باشد که مغایر با قوانین اسلامی و عرف جامعه است. در بسیاری از جوامع اسلامی، از جمله ایران، رابطه نامشروع جرم محسوب میشود و با آن برخورد قانونی میشود. این جرم میتواند عواقب سنگینی برای طرفین به همراه داشته باشد، به ویژه اگر هر یک یا هر دوی طرفین در چارچوب یک رابطه زناشویی (متاهل) باشند. جرم رابطه نامشروع در ماده ۶۳۷ قانون مجازات اسلامی تعریف شده و برای آن مجازات تعریف شده است. مطابق این ماده قانونی در صورتی که زن و مرد نامحرمی که بین آنها رابطه یا عقله زوجیت نباشد، رابطه نامشروع برقرار کنند یا کارهای منافی عفت مانند تقبیل یا مضاجعه را انجام دهند مجرم محسوب میشوند. این نوع دعوای جزو دعاوی کیفری محسوب می شود.
حکم رابطه نامشروع در قانون مجازات اسلامی ایران با توجه به نوع و شدت رابطه متفاوت است. در صورتی که این رابطه منجر به زنا نشود، حکم آن معمولاً شامل مجازاتهای تعزیری است. برای مثال، در مواردی که رابطه صرفاً شامل تماسهای بدنی و غیراخلاقی باشد، مجازات آن میتواند تا 99 ضربه شلاق باشد. البته باید توجه داشت که برای صدور حکم، قاضی باید به دلایل و شواهد محکمهپسند اتکا کند. اگر رابطه به حد زنا برسد، حکم متفاوت و بسیار شدیدتر خواهد بود که شامل اعدام یا سنگسار در مواردی خاص میشود.
اثبات رابطه نامشروع در دادگاه نیازمند مدارک و شواهد قوی است. از جمله مدارکی که میتواند برای اثبات این جرم مورد استفاده قرار گیرد:
اشاره کرد. همچنین، اعتراف طرفین نیز میتواند به عنوان مدرکی معتبر در دادگاه پذیرفته شود. اما باید توجه داشت که در قوانین اسلامی، شهادت چهار مرد عادل برای اثبات زنا لازم است. در مواردی که چنین مدارکی وجود نداشته باشد، قاضی میتواند بر اساس قرائن و شواهد موجود و با تکیه بر نظر خود، حکم صادر کند.
مجازات رابطه نامشروع زن شوهردار در قانون اسلامی بسیار شدیدتر از موارد دیگر است. این مجازات با توجه به نوع و شدت رابطه متفاوت است. اگر زن شوهردار با مرد دیگری رابطه نامشروع داشته باشد و این رابطه به حد زنا برسد، مجازات میتواند شامل سنگسار یا اعدام باشد. البته این حکم در صورتی اجرا میشود که مدارک کافی از جمله شهادت شهود وجود داشته باشد. در غیر این صورت، اگر رابطه به زنا نرسیده باشد، مجازات آن میتواند تا 99 ضربه شلاق تعزیری باشد. همچنین، زن شوهردار ممکن است از حقوق خود در ازدواج از مانند: نفقه محروم شود. اما مهریه به زوجه تعلق می گیرد. همچنین مردی که جرم رابطه نامشروع مرتکب شده باشد و چنانچه همسر او بتواند رابطه نامشروع شوهرش را ثابت کند، این امر موجب عسر و حرج او شده و با تشخیص قاضی میتواند از دلایل طلاق از طرف زوجه باشد.
جرم رابطه نامشروع در ایران در صلاحیت دادگاه کیفری دو و همچنین دادگاههای ویژهای است که برای رسیدگی به جرائم اخلاقی و منکراتی تشکیل شدهاند. در صورتی که رابطه نامشروع به حد زنا برسد، پرونده به دادگاه کیفری یک ارجاع داده میشود. این دادگاهها با توجه به مدارک و شواهد موجود، به بررسی پرونده پرداخته و حکم صادر میکنند. لازم به ذکر است که دادگاه انقلاب نیز در موارد خاص، از جمله جرائم علیه امنیت ملی یا مواردی که ابعاد سیاسی و اجتماعی گستردهتری دارند، ممکن است به این پروندهها رسیدگی کند.
وکیل در مورد رابطه نامشروع غیر زنا چنین بیان می کند که رابطه نامشروع بین دو جنس مخالف در اکثر کشورها به عنوان یک جرم شناخته شده است. هم چنین رابطه نامشروع غیر زنا در قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است اما با این وجود جرم انگاری روابط نامشروع و طرحهای دیگری نیز دارد که در قانون مشخص نشده است.
در مورد تفاوت رابطه نامشروع غیر زنا و جرم زنا چنین توضیح میدهد که سرمه زنا از جرایم حدی است اما جرم روابط نامشروع از دسته جرایم تعزیری می باشد.
جرایم حدی جرم هایی مثل انجام زنا و یا شرب خمر می باشد که مجازات آنها توسط خداوند از طریق متن قرآن به واسطه پیامبر اسلام به مردم ابلاغ شده است.
تعزیر مجازاتی است که در شرع نیامده و اصول جرم انگاری آن مصلحت و منفعت جامعه است مانند جرایم راهنمایی و رانندگی بنابراین جرایم تعزیری نقطه مقابل جرایم حدی می باشند.
حمیرا پارسا وکیل در این باره توضیح می دهد که : در قرآن نیز به جرایم تعزیری گاهی پرداخته شده است مانند رشوه و کلاهبرداری اما نحوه مجازات آنها مشخص نشده است و به اختیار حکومت گذاشته شده است.
در جرم زنا باید رابطه جنسی بین زن و مرد نامحرم به حدی که قانون مشخص کرده است برقرار شود اما در جرم رابطه نامشروع میزان رابطه به اندازهای نیست که عنوان زنا بر آن گذاشته شود و رابطه جنسی برقرار نمی شود.
بنابراین زنا یک نوع رابطه نامشروع است اما هر رابطه نامشروع نمیتواند زنا محسوب شود.
اگر زن و مردی با هم ازدواج دائم یا موقت نداشته باشند و از نظر شرعی با هم محرم نباشند و اعمالی مثل بوسیدن و یا دست دادن را با هم انجام دهند و و مصادیقی مثل اینها، چون افعال ای غیر اخلاقی انجام دادهاند و این افعال به نفع و مصلحت جامعه نیست آنها باید مجازات شوند اگر رابطه نامشروع با اکراه انجام شود تنها شخصی که اکراه کننده مجازات می شود.
از آنجایی که تمامی مصادیق جرم رابطه نامشروع در قانون به آن پرداخته نشده است یعنی اینکه روابط نامشروع تنها به بوسیدن و همبستری گفته نمی شود و برای هریک از اینها یک رویه خاصی را تشخیص میدهند و مطابق با آن عمل می کنند.
وکیل دادگستری زن در توضیح این موضوع این چنین بیان می دارد که حتی اداره حقوقی قوه قضاییه نظریات بسیار متفاوت و اغلب متناقض را در این خصوص یعنی جرم روابط نامشروع بیان کرده است و برخی نیز انجام را مستقل نمی دانند و هر عمل کمتر از زنا را رابطه نامشروع مینامند.
این گروه معتقدند که لمس و تماس فیزیکی مهمترین عنصر رابطه نامشروع است و صحبت کردن و یا ارسال پیام و یا خلوت کردن و یا حرف های عاشقانه زدن جرم محسوب نمیشود و مجازات روابط نامشروع اعمال نخواهد شد.
برخی از حقوقدانان برای روابط نامشروع هویتی مستقل تعریف کردهاند و آن را متفاوت از زنا می دانند و در گروهی دیگر بررسی میکنند.
مطابق نظر این گروه حتی اگر زن و مرد نامحرم به صورت مجازی با هم حرف های عاشقانه بزنند باز هم وصف مجرمانه اتفاق افتاده است و مجازات شلاق برای آنها در نظر گرفته می شود.
وکیل یوسف اباد در ادامه چنین توضیح می دهد که : در فصل هجدهم بخش انجام قانون مجازات اسلامی اعمال زیر را مصداق جرم ارتباط نامشروع دانسته اند و برای آنها مجازاتی در نظر گرفته شده است:
1 انجام دادن افعالی که با عفت عمومی منافات دارد به غیر از زنا.
۲ مرتکب شدن به زنا با داشتن کمتر از چهار شاهد.
۳ دو نفر مرد یا دو نفر زن برهنه در زیر یک پوشش مشترک قرار گرفته باشند
۴ بوسیدن همراه با شهوت باشد
۵ خانمها بدون حجاب در اماکن عمومی حضور پیدا کنند
۶ مراکز فساد تاسیس شود
۷ در دید عموم فعل حرامی انجام شود و یا تظاهر به انجام شود
۸ استفاده کردن از آرایشی که علت فساد شود و مخالف گفته های شرع باشد
۹ کسب درآمد از راه نشر و پخش فیلم های مبتذل
با این اوصاف رعایت کردن حداکثر احتیاط در اماکن عمومی برای بانوان و همچنین آقایان ضروری می باشد.
از نظر فقهی رابطه نامشروع غیر از زنا عبارت از رابطه هایی است که میان مرد و زن برخلاف شرع و قانون صورت میگیرد و مستلزم کیفر نیز میباشد، در صورتی که به حد دخول نرسد وگرنه زنا محسوب میشود.
گاهی رابطه نامشروع غیر زنا سبب می شود که نظام یک خانواده از هم بپاشد، اما مشورت با یک وکیل خوب می تواند مانع از اختلافات خانوادگی شود.
جرم رابطه نامشروع دارای جنبههای مختلفی است و تعیین اینکه آیا یک رابطه بین دو فرد نامحرم به عنوان رابطه نامشروع تلقی میشود، نیازمند دانش و تجربه حقوقی است. افرادی که در این زمینه تخصص کافی ندارند، معمولاً نمیتوانند بهطور مؤثر از خود دفاع کنند.
بنابراین، اگر با چنین پروندههایی مواجه شدید، توصیه میشود که با یک وکیل متخصص و باتجربه در این حوزه مشورت کنید. بهرهگیری از راهنماییهای یک وکیل حرفهای میتواند به شما کمک کند تا به بهترین نحو از حقوق خود دفاع کنید.
اگر به دنبال وکیلی برای پروندههای مربوط به جرم رابطه نامشروع یا پروندههای مرتبط با جرائم منافی عفت هستید، میتوانید از وکیل دادگستری کمک بگیرید.
وکیل دادگستری با تخصص در امور کیفری و حقوقی است که سالها تجربه وکالت در مراجع قضایی و غیرقضایی را دارند. جهت دریافت مشاوره حقوقی و یا ارجاع پرونده رابطه نامشروع خود تماس بگیرید.
رابطه نامشروع یکی از جرائم جدی در نظام حقوقی ایران است که با توجه به شدت و نوع آن، مجازاتهای متفاوتی برای آن در نظر گرفته شده است. مدارک لازم برای اثبات این جرم نیز باید بسیار دقیق و معتبر باشند تا قاضی بتواند حکم صادر کند. آگاهی از قوانین و مجازاتهای مرتبط با این جرم میتواند به افراد کمک کند تا از عواقب قانونی آن پرهیز کنند و در صورت وقوع، به درستی از حقوق خود دفاع کنند.
سوالات متداول آیا زن میتواند بدون رضایت همسرش درخواست طلاق بدهد؟ بله، بر اساس قانون…
سوالات متداول تحریر ترکه در چه مواردی نیاز به دادگاه دارد؟ اگر ورثه نتوانند در…
عنوان توضیحات مختصر قانون جدید ملاقات فرزند طبق ماده 1174، والدین حتی پس از جدایی…
عنوانتوضیح مختصرصلح عمریقراردادی که به موجب آن مالکیت یک ملک به شخص دیگری منتقل میشود.صلح…
آیا ارسال پیامک به زن شوهردار بدون محتوای غیراخلاقی هم جرم محسوب میشود؟ اگر محتوای…
آیا در صورتی که شخصی از اموال من بدون اجازه من استفاده کند، میتوانم درخواست…
View Comments
سلام
از همسرم شکایت رابطه نامشروع کرده ام و در دادگاه به اثبات رسیده آیا می توانم رضایت بدهم و حکم اجرا نشود ؟
سلام
خیر زیرا جرم جنبه عمومی دارد.
با سلام
آیا در صورت اثبات رابطه نامشروع همسرم او ناشزه محسوب می شود ؟
سلام
خیر نشوز به معنای عدم تمکین عام و خاص می باشد.
سلام
آیا پس از اغفال شدن از سوی فردی و برقراری رابطه می توانم از او به جرم رابطه نامشروع شکایت کنم ؟
سلام
در صورتی که به اجبار اقدام به برقراری ارتباط نموده باشد می توان تحت عنوان زنای به عنف شکایت مطرح نمود.
سلام
آیا تنها ارتباط تلفنی داشتن با کسی رابطه نامشروع محسوب می شود ؟
سلام
خیر صرف مکالمه تلفنی رابطه نامشروع محسوب نمی شود.
سلام
ایا زن با استناد به رابطه نا مشروع همسر می تواند درخواست طلاق نماید؟
سلام
بله در صورت اثبات رابطه نامشروع، زوجه می تواند نسبت به طلاق اقدام نماید.