نظریه مشورتی فسخ در ازدواج موقت

فسخ در ازدواج

با توجه به سوالات متعدد کاربران عزیز دو سوال در مورد فسخ در ازدواج موقت و چگونگی فسخ آن از منظر حقوقی را بررسی می کنیم. نظریه مشورتی فسخ در ازدواج موقت یک مفهوم حقوقی است که در برخی از سیستم‌های حقوقی و فرهنگ‌های مرتبط با اسلام مطرح می‌شود. در این نظریه، زوجین در مرحله ازدواج موقت (یا ازدواج صیغی) می‌توانند شرایطی را تعیین کنند که به موجب آنها هر یک از طرفین در هر زمانی به توافق باطل کردن ازدواج و جدا شدن از یکدیگر بپردازد.

با این حال، مفهوم فسخ در ازدواج موقت در اختلافات حقوقی و فقهی قابل تفسیر است. برخی از مراجع دینی و حقوقی ازدواج موقت را نامشروع و مخالف با مبانی اسلامی می‌دانند و بنابراین تفسیری مبنی بر فسخ آن را قبول نمی‌کنند.

همچنین، در بسیاری از سیستم‌های حقوقی، ازدواج موقت قانوناً تشریع نشده است و به عنوان یک ازدواج معتبر در نظر گرفته نمی‌شود. بنابراین، مفهوم فسخ در ازدواج موقت در این سیستم‌ها به طور قانونی معتبر نیست.

در کل، نظریه مشورتی فسخ در ازدواج موقت بسته به سیستم حقوقی و فرهنگی مربوطه و تفسیرهای مذهبی قابل قبولی دارد یا خیر. در هر صورت، مهم است که قوانین و مقررات مربوط به ازدواج و طلاق در هر کشور و جامعه را به طور دقیق بررسی کنید.

۱ـ در عقد ازدواج موقت آیا حق فسخ برای زوجه را در مواردی كه زوجه دارای حق فسخ نكاح است مثلا در صورت ازدواج مجدد شوهر، بوجود می‎آورد يا خير؟

۲ـ آيا در عقد ازدواج موقت ۹۹ ساله طلاق وجود دارد؟

نظريه اداره كل حقوقی و تدوين قوانين قوه قضائيه در مورد سوالات مذکور به شرح ذیل می باشد:

۱ـ چنانچه زوجه به موجب شروط مندرج در قباله ازدواج حق درخواست طلاق را در صورت انتخاب همسر دوم از ناحيه زوج داشته باشد فرقی بين عقد منقطع و دائم نيست شوهر اگر با عقد منقطع هم ازدواج مجدد نمايد شرط وكالت محقق شده است و زوجه می‎تواند از حق مزبور استفاده نمايد حتی ازدواج با اذن دادگاه نيز موجب تحقق شرط وكالت است (ماده ۱ قانون ۱۱۱۹ مدنی نيز مقيد همين معنی است).

۲ـ فرقی بين عقد منقطع يك ساله يا نود و نه ساله نيست و به موجب ماده ۱۱۳۹ قانون مدنی طلاق مخصوص عقد دائم است و زن منقطعه به‎انقضای مدت يا بذل آن از طرف شوهر از زوجيت خارج می‏شود.

نحوه باطل کردن صیغه محرمیت در ازدواج موقت

انقضای مدت: تعیین مدت زمان یکی از شرایطی می باشد که با مشخص شدن آن هر زمانی که به اتمام برسد بدون نیاز به تصمیم، اقدام و یا اراده هریک از زوجین صیغه عقد ازدواج موقت باطل می شود.

بذل مدت توسط زوج: بذل مدت توسط زوج یکی دیگر از راههای باطل کردن صیغه محرمیت می‌باشد. بذل مدت توسط زوج در ماده ۱۱۳۹ قانون مدنی انحصارا به مرد داده شده است و قطعا فقط زوج می‌تواند مدت باقی مانده از صیغه را ببخشد،اما در یک صورت زوجه می تواند صیغه محرمیت را باطل کند، آن هم در صورتی که زوج به زوجه وکالت داده باشد.

فسخ صیغه موقت قبل از موعد: یکی از طرق انحلال نکاح، فسخ آن از جانب یکی از طرفین می‌باشد. در مواد ۱۱۲۱ تا ۱۱۲۸ قانون مدنی، موارد فسخ نکاح برای زوجین بیان شده است که شامل جنون (اعم از این که مستمر یا ادواری باشد)، عنن، قرن، جذام، برص و موارد دیگر می‌باشد.

مراحل فسخ ازدواج موقت در دادگاه خانواده

ابتدا فرد متقاضی باید با در دست داشتن دلایل و مستندات قانونی، دادخواستی مبنی بر فسخ ازدواج موقت و یا الزام زوج به بذل مدت در ازدواج موقت تنظیم کرده و سپس به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه  و دادخواست خود را به ثبت برساند. سپس دفاتر خدمات قضایی، برای رسیدگی دادخواست را به دادگاه صالح ارجاع می‌دهند.

دادگاه خانواده، دادگاه صالح برای رسیدگی به بحث فسخ نکاح و الزام به بذل مدت می‌باشد. دادگاه مذکور، بعد از آن که دادخواست را دریافت کرد، دلایل خواهان مبنی بر فسخ نکاح و بذل مدت را بررسی کرده و در صورت لزوم (فقط در فسخ نکاح)، زوجین یا یکی از آن‌ها را به پزشکی قانونی ارجاع می‌دهد، تا متخصص پزشکی قانونی وضعیت جسمانی و روحی زوجین را بررسی نماید. اگر پزشکی قانونی، نیز این موضوع را تایید نماید، دادگاه حکم به باطل کردن صیغه محرمیت خواهد داد. در الزام مرد به بذل مدت، اثبات عسر و حرج برای دادگاه، الزامی می‌باشد.

بیشتر بخوانید: دادخواست اذن ازدواج

فسخ صیغه موقت قبل از موعد توسط زن

زوجه فقط در موارد ذیل می تواند ضیغه موقت را فسخ نماید این موارد عبارتند از:

  • وکالت در فسخ نکاح یا بذل مدت
  • مجنون بودن زوج
  • عسر و حرج زوجه

شرایط صیغه موقت برای دختر مجرد باکره

در مبحث شرایط صیغه برای دختر مجرد باکره نظر به اینکه ولایت دختر باکره با پدر و یا جد پدری است دختر باکره جهت ازدواج خود اعم از دائم و یا موقت نیازمند اخذ اجازه کتبی از پدر و یا جد پدری خود می باشد. در صورت عدم حضور پدر و یا جد پدری(در قید حیات نباشند) دختر باکره نیاز به اذن هیچ یک از آنها نخواهد داشت.

کاربران گرامی وب سایت دفتر حقوقی حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری می توانند سوالات حقوقی خود را از فرم صفحه پرسش و پاسخ مطرح نمایند تا در اسرع وقت به آن پاسخ خواهیم داد.

وکیل

Share
Published by
وکیل

Recent Posts

5 دلیل محکمه‌پسند طلاق از طرف زن + {ویدئو}

سوالات متداول آیا زن می‌تواند بدون رضایت همسرش درخواست طلاق بدهد؟ بله، بر اساس قانون…

4 روز ago

۱۰ مرحله مهم تحریر ترکه

سوالات متداول تحریر ترکه در چه مواردی نیاز به دادگاه دارد؟ اگر ورثه نتوانند در…

1 هفته ago

10 نکته کلیدی درباره قانون جدید ملاقات فرزند

عنوان توضیحات مختصر قانون جدید ملاقات فرزند طبق ماده 1174، والدین حتی پس از جدایی…

4 هفته ago

صلح عمری چیست؟ 0 تا 100 تنظیم صلح عمری

عنوانتوضیح مختصرصلح عمریقراردادی که به موجب آن مالکیت یک ملک به شخص دیگری منتقل می‌شود.صلح…

2 ماه ago

پیامک به زن شوهردار + از یک پیام تا مجازات قانونی

آیا ارسال پیامک به زن شوهردار بدون محتوای غیراخلاقی هم جرم محسوب می‌شود؟ اگر محتوای…

2 ماه ago

استیفاء در حقوق چیست؟ کامل ترین توضیحات {1403}

آیا در صورتی که شخصی از اموال من بدون اجازه من استفاده کند، می‌توانم درخواست…

3 ماه ago