چگونگی تنصیف اموال بعد از طلاق
وب سایت رسمی حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری _ تنصیف اموال و خطور چندین سوال به ذهن؟شرایط تنصیف اموال بعد از طلاق چیست؟ چه اموالی بعد از طلاق به زوجه می رسد؟ و سوالاتی دیگر که همواره زوجین با آن مواجه می شوند. حال می خواهیم به بررسی کامل تنصیف اموال بپردازیم تا به جواب سوالات تنصیف اموال برسیم.
انواع شروط ضمن عقد
1- شرط صفت كه راجع به كیفیت یا كمیت مورد معامله است.
2- شرط نتیجه و آن اشتراط تحقق امری به صورت نتیجه در خارج است.
3- شرط فعل آن است كه اقدام یا عدم اقدام به فعلی بر یكی از متعاملین یا بر شخص خارجی شرط شود. كه در حقیقت منظور از شرط ضمن عقد به مفهوم واقعی و متداول همین قسم سوم است اما كلیه شروط در صورتی الزام آور است كه فاسد نباشد شروط فاسد شروط فاسد كه از آنها به شروط باطل نیز تعبیر میشود.
بررسی شرایط نصف شدن اموال
1- نکته بسیار مهمی که در ابتدا باید به آن اشاره کرد ذکر عبارت تا در متن بالایی است. اگر در عقدنامه شرط شده باشد زوج موظف است تا نصف دارایی خود را به نام زن نماید، تعیین اینکه چه میزان از دارایی باید به زن منتقل گردد با نظر دادگاه یا توافق طرفین است. اما اگر در عقدنامه ذکرشده باشد زوج موظف است نصف دارایی خود را به زوجه منتقل کند، هیچ تفسیری قابل پذیرش نیست و مرد موظف است نیمی از دارایی خود را بدون کموکاست به نام همسرش نماید .
پس باید بدانید عباراتی که در عقدنامهها ذکر میگردند اهمیت بسیار بالایی دارند و ذکر یا عدم ذکر یک عبارت، میتواند چند صد میلیون تومان ارزش داشته باشد.
۲- شرط نصف شدن اموال فقط به بعد از طلاق مرتبط میشود. بنابراین زن نمیتواند در طول دوران زندگی یا پس از فوت شوهر خود تقاضای تنصیف اموال را نماید.
۳- طلاق باید به درخواست زوج باشد. بنابراین درصورتیکه طلاق به درخواست زن باشد- گرچه این درخواست موجه باشد، ازجمله اینکه شوهر نفقه و هزینههای زندگی را پرداخت نمیکند یا شوهر معتاد است یا محکوم به حبس طولانی شده است- نمیتواند موجب نصف شدن اموال شود. علاوه بر آن درصورتیکه طلاق به درخواست طرفین توافقی باشد نیز، نصف شدن اموال منتفی است.
۴- طلاق به درخواست مرد نباید به دلیل تخلف زن از انجام وظایف خود باشد. بنابراین درصورتیکه زن تمکین ننماید و مرد حکم الزام زوجه به تمکین را از دادگاه دریافت نماید یا سوء رفتار و اخلاق داشته باشد و این امر در دادگاه ثابت شده باشد، حتی درصورتیکه مرد تقاضای طلاق نماید تنصیف اموال منتفی است. تاکید میکنیم صِرفِ ادعای مرد در زمینهی تخلف زن قابل پذیرش نیست و این ادعا باید در دادگاه ثابت شود.
۵- درصورتیکه تمامی شروط بالا محقق شود فقط نصف اموالی که در زمان زوجیت، توسط مرد بهدستآمده است توسط زن قابل درخواست است. بنابراین اموالی که مرد قبل از ازدواج یا بعد از طلاق به دست میآورد شامل این شرط نمیشوند. پس اگر مرد قبل از ازدواج دارای خودرویی بوده زن نمیتواند هنگام طلاق تقاضای نیمی از قیمت آن را نماید.
۶- نکتهی آخر اینکه درصورتیکه مرد در زمان تاهل اموالی به دست آورد، اما به هر دلیلی آنها را فروخته یا ازدستداده باشد، زن نمیتواند در مورد آنها ادعایی نماید. بنابراین فقط اموالی که در زمان طلاق موجود هستند میتوانند متعلقِ حق زن قرار گیرند.پیشنهادهایی در مورد شرط تنصیف اموال همانطور که در بالا دیدیم شرایط خاصی برای تنصیف اموال مرد وجود دارد. اما با توجه به اینکه تمام شروط ضمن عقد به توافق طرفین وابستهاند، میتوان شرایط اجرایی شدن شرط تنصیف را نیز تغییر داد. در زیر برخی از این پیشنهادها را ارائه مینماییم، اما شما با اعمالنظر خود و با مشورت با یک وکیل دادگستری قبل از ازدواج میتوانید این شرایط را با توافق یکدیگر تغییر دهید و شرایط جدید خود را برای ثبت به سردفتر ازدواج و طلاق اعلام نمایید تا در عقدنامه ذکر شود.
۱- شرط تنصیف اموال میتواند بهطور مطلق در عقدنامه ذکر شود. به این معنا که شرط شود بعد از ازدواج درصورتیکه به هر دلیلی طرفین از یکدیگر جدا شدند اموال آنها به دونیم تقسیم شده و هر یک صاحب نیمی از اموال یا معادل قیمتی آن میگردند.بنابراین درصورتیکه شرط به شکل بالا ذکر شود حتی درصورتیکه زن در هنگام تاهل اموالی به دست آورد نیمی از اموال مذکور بعد از طلاق و جدایی به مرد تعلق میگیرد. همچنین است در موردی که مرد اموالی به دست آورد.
۲- میتوان شرط نصف شدن اموالی که در زمان ازدواج بهدستآمده را تبدیل به شرط نصف شدن کل اموال هر یک از طرفین نمود. بنابراین در این حالت هر مالی که حتی قبل از ازدواج بهدستآمده باشد در هنگام طلاق قابل تنصیف است.
۳- میتوان شرط تنصیف را موکول به طلاق نکرد. به این معنا که هر زمان طرفین در هنگام ازدواج درخواست نصف شدن اموال را داشتند این درخواست قابل اجرا باشد.البته درصورتیکه هر یک از موارد بالا موردتوافق طرفین نباشد –همانطور که گفته شد- این شروط قابل ویرایش و تغییر هستند. مثلاً میتوان عنوان نمود اگر طلاق به درخواست زن باشد اما به دلیل سوء رفتار مرد یا عدم پرداخت نفقه یا به دلایل موجه دیگر باشد نیز اموال بهدستآمده نصف شود.طبیعتاً ذکر هیچ شرطی در عقدنامه نمیتواند ضامن خوشبختی و آرامش طرفین باشد؛ اما به دلیل اهمیت عقد ازدواج بهتر است قبل از ازدواج کمی به این شروط فکر کنیم و با تصمیمگیری عاقلانه و بهدوراز احساس و با توافق همدیگر و استفادهی صحیح از این شروط کمی از وقوع مشکلات محتمل در آینده جلوگیری کنیم.
نتیجه گیری
تنصیف اموال از جمله شروط ضمن عقد است که در صورت تحقق یکسری از شرایط به زوجه تعلق خواهد گرفت از قبیل: طلاق به درخواست زوج بوده و درخواست طلاق ناشی از تخلفات زوجه از وظایف زناشویی نباشد. بطورمثال زن ناشزه نبوده و یا سوء رفتاری نداشته باشد.
در صورت داشتن تحقق شرایط فوق و وجود اموالی که در زمان زوجیت تحصیل شده باشد دادگاه با توجه به ثنوات زندگی زوجین و با توجه به شرایط زندگی نسبت به تعیین میزان تنصیف تصمیم گیری می نماید.
دفتر حقوقی حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری آماده مشاوره حقوقی و پاسخگویی به سوالات شما در زمینه تنصیف اموال می باشد
02188554580
09123666928