شرح کامل سوء سابقه
محکومیت کیفری موثر به آن دسته از مجازات هایی اطلاق می شود که بر اساس ماده 25قانون مجازات اسلامی محکوم را از حقوق اجتماعی محروم می کند. طبق ماده 25 آن دسته از جرایمی که موجب محرومیت از حقوق اجتماعی می شود که:
بسیاری از مراجعین گاهی برای استخدام یا خروج از کشور یا تشکیل و یا ثبت شرکت نیازمند اخذ سوء پیشینه از مراجع زیربط می باشند طی تماس های تلفنی و یا مراجعه حضوری به دفتر وکالت حمیرا پارسا وکیل پایه یک سوال خود را اینگونه مطرح می نمایند که مثلا در چندین سال اخیر مرتکب فلان جرم شده و به واسطه آن محکوم به حبس شده ام و دوران محکومیت خود را سپری کرده ام، ایا دارای سوء سابقه و یا سابقه کیفری می باشم ؟ در توضیح به دوستان عزیزی که دچار این تردید می شوند باید گفت که سوء سابقه مطابق ماده 25، قانون مجازات اسلامی به شرح زیر می باشد.
گواهی سوء سابقه کیفری
سوء سابقه کیفری در اثر ارتکاب جرم توسط برخی از افراد ایجاد می شود. افراد مجرم که ارتکاب جرم آنها به اثبات رسیده است،برخی از صلاحیت های شغلی و فردی در اجتماع بصورت موقت و یا دائمی از ایشان سلب می شود. زیرا داشتن سوء سابقه یکی از دلایل بازدارنده از استخدام و برخی از حقوق اجتماعی برای فرد محسوب می شود و افراد مجرم به دلیل داشتن سوء سابقه صلاحیت استخدام در هیچ یک از مشاغل دولتی و خصوصی نخواهند داشت.
افراد برای استخدام در مشاغل دولتی و حساس باید گواهی عدم سوء پیشینه ارائه دهند و این گواهی جهت ارائه به ارگان ها الزامی می باشد. قانون گذار سوء پیشینه کیفری را در«محکومیت مؤثر کیفری» و در جرایم درجه یک تا پنج، مندرج در ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی پیش بینی کرده است.
مدت زمان سوء پیشینه
باید یاداور شویم که با توجه به معین کردن زمان سوء سابقه توسط قانون در باز ه های زمانی دوسال، سه سال، هفت سال موثر بوده و سوء سابقه دائمی نبوده و بعد از گذشت بازه زمانی مذکور از سابقه افراد پاک می شود.
جرایمی که مشمول سوء سابقه کیفری می شوند بر طبق ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی، محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی، پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان، در مدت زمان مقرر در این ماده مجرم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند.
حکم مؤثر کیفری
حکم مؤثر کیفری، محکومیتی است که علاوه بر اجرای حکم، فرد محکوم شده را از حقوق اجتماعی محروم میسازد. همانطور که توضیح داده شد: بر اساس قانون، افرادی دچار ارتکاب جرم شده و محکومیتشان قطعی و اجرا شده است، پس از محکومیت، علاوه بر مجازات جرم مربوطه، از حقوق اجتماعی نیز محروم میشوند که در ادامه در مورد حقوق اجتماعی صحبت خواهیم کرد.
ارتکاب جرایم موضوع ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ مرتکب جرم را از حقوق اجتماعی محروم و در پیشینه کیفری او ثبت می شود. ثبت در سوءِپیشینه فرد مدت زمانی دارد و افراد به تناسب جرمی که مرتکب شده اند تا مدت زمان معینی از حقوق اجتماعی محروم میشوند. پس از گذشتن این مواعد مقرر، فرد اعاده حیثیت میشود و آثار تبعی محکومیت وی زائل خواهد شد.
مطابق قانون مجازات اسلامی، پس از گذشتن مدت زمانهای مذکور، برای رفع اثر از محکومیت مؤثر کیفری و اعاده حیثیت، نیازی به مراجعه به دادگاه و دریافت حکم از دادگاه نیست و با اجرای حکم و منقضی شدنِ مدت زمانِ محرومیت شخص از حقوق اجتماعی، طی فرایندی اداری، موضوع به مراجع ذی ربط اعلام و از پیشینه کیفری فرد محکوم پاک میشود.
شرح کامل حقوق اجتماعی
مطابق ماده 26 قانون مجازات اسلامی حقوق اجتماعی به شرح ذیل است :
- داوطلب شدن در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و شوراهای اسلامی شهر و روستا
- عضویت در شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام یا هیأت دولت و تصدی معاونت رئیس جمهور
- تصدی ریاست قوه قضائیه، دادستانی کل کشور، ریاست دیوان عالی کشور و ریاست دیوان عدالت اداری
- انتخاب شدن یا عضویت در انجمنها، شوراها، احزاب و جمعیتها بهموجب قانون یا با رأی مردم
- عضویت در هیأتهای منصفه و امناء و شوراهای حل اختلاف
- اشتغال به عنوان مدیر مسؤول یا سردبیر رسانههای گروهی
- استخدام و یا اشتغال در كلیه دستگاههای حكومتی اعم از قوای سه گانه و سازمانها و شركتهای وابسته به آنها، صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح و سایر نهادهای تحت نظر رهبری، شهرداریها و مؤسسات مأمور به خدمات عمومی و دستگاههای مستلزم تصریح یا ذکر نام برای شمول قانون بر آنها
- اشتغال به عنوان وكیل دادگستری و تصدی دفاتر ثبت اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتریاری
- انتخاب شدن به سمت قیم، امین، متولی، ناظر یا متصدی موقوفات عام
- انتخاب شدن به سمت داوری یا كارشناسی در مراجع رسمی
- استفاده از نشانهای دولتی و عناوین افتخاری
- تأسیس، اداره یا عضویت در هیأت مدیره شركتهای دولتی، تعاونی و خصوصی یا ثبت نام تجارتی یا مؤسسه آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و علمی
باید اشاره ای داشته باشیم به موارد زیر در مورد برخی از شرایط وجود سوء سابقه و یا عدم سوء سابقه:
۱ – حکم محکومیت قطعی در جرائم عمدی فوق الذکر باعث محرومیت از حقوق اجتماعی می شود، بنابراین در جرائم غیر عمدی مثل جرائم رانندگی محرومیت از حقوق اجتماعی وجود ندارد.
۲ – ارتکاب جرائمی که مجازات قانونی آن شلاق تعزیری، جزای نقدی و حبس تا دو سال باشد، محکوم را از حقوق اجتماعی محروم نمی سازد و در گزارش مراجع ذی ربط تحت عنوان گواهی سوء پیشینه کیفری منعکس نخواهد شد.
۳ – عفو خصوصی، عفو رهبری آثار محکومیت را از بین نمی برد، در حالی که عفو عمومی توسط مجلس آثار محکومیت زایل می شود و شخص می تواند از حقوق اجتماعی خود بهر ببرد.
در این مطلب به توضیح و بررسی کامل سوء سابقه کیفری پرداختیم، سوء سابقه کیفری را در مورد موثر بودن و مدت زمان توضیح و شرح کاملی ارائه دادیم، چنانچه سوال و یا ابهامی داشتید به صفحه پرسش های کیفری مراجعه کنید و یا جهت هرگونه مشاوره حقوقی با شماره های مندرج تماس حاصل نمایید.
گرفتن عدم سوء پیشینه اینترنتی
پیش از بررسی مراحل و نحوه دریافت گواهی عدم سوء پیشینه به صورت اینترنتی، لازم است اشاره کنیم که فرد باید ابتدا در سامانه ثنا ثبت نام کند. پس از ثبت نام، برای دریافت گواهی عدم سوء پیشینه اینترنتی باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهد:
سوء پیشینه به معنای سابقه بد است و در صورت ارتکاب جرایمی که منجر به محکومیت قطعی شده باشد، در سابقه فرد ثبت میشود. این جرایم توسط قانون مجازات اسلامی مشخص شدهاند و داشتن سوء پیشینه میتواند مانع از استخدام در دستگاههای دولتی شود.
در طول زندگی، افراد به دلایل مختلفی ممکن است نیاز به گواهی سوء پیشینه داشته باشند. به ویژه در زمان استخدام، کارفرماها و دستگاههای اجرایی این گواهی را از داوطلبان درخواست میکنند. در گذشته، دریافت این گواهی تنها از طریق مراجعه حضوری به پلیس +۱۰ امکانپذیر بود، اما اکنون این روند تغییر کرده است. پس از ثبت نام برای دریافت گواهی عدم سوء پیشینه اینترنتی باید اقدامات ذیل را به ترتیب انجام دهد:
- عبارت ” سامانه خدمات الکترونیک قضایی ” و یا ” سامانه ثنا ” را در مرور گر اینترنتی خود جستجو کرده تا صفحه لینکهای گوگل برای شما باز شود و بر روی لینک به آدرس adliran.ir کلیک کنید.
- بعد از ورود به صفحه اصلی سامانه، مطابق تصویر سامانه لازم است گواهی عدم سوء پیشینه انتخاب شود.
- در این قسمت باید کد ملی و رمز شخصی وارد شده و سپس بر روی گزینه مرحله بعد کلیک شود.
- در این زمان برای تلفن همراه فرد یک رمز موقت ارسال میشود که بعد از درج آن در قسمت مشخص شده، باید گزینه ورود را انتخاب کند.
- در این بخش فرد وارد صفحه کاربری شخصی خود شده است و میتوانید نام و نام خانوادگی خود را در قسمت چپ صفحه ملاحظه کند. برای دریافت
- گواهی عدم سوء پیشینه اینترنتی باید مطابق تصویر بر روی گزینه ثبت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه کلیک شود.
- در مرحله بعد اطلاعات شخصی و آدرس فرد نمایان میشود که لازم است شخص بر روی یکی از گزینههای به درخواست شخصی و یا به درخواست
- سازمان/ اداره/.. را انتخاب کرده و ثبت موقت درخواست را بزند، در مرحله بعد لازم است شخص هزینه لازم را پرداخت کند و درخواست خود را ثبت نماید.
- سپس منتظر بماند تا سامانه به وی شماره پیگیری دهد تا از این طریق بتواند، درخواست خود را پیگیری نماید. گواهی سوء پیشینه پس از صدور در سامانه ابلاغ شخص قرار خواهد گرفت.
نتیجه گیری
همانطور که گفته شد محکومیت های کیفری اثبات شده فرد را از حقوق اجتماعی بسیاری محروم می کند. محکومیت های کیفری شامل چند دسته مختلف می باشد. برای اینکه فرد بداند دارای سوء سابقه می باشد یا نه باید نوع محکومیت کیفری آن بررسی و اینکه محکومیت کیفری به اثبات رسیده است یا خیر.
محکومیت کیفری مؤثر به مجازاتهایی اطلاق میشود که طبق ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی، فرد محکوم را از حقوق اجتماعی محروم میکند. این محرومیتها شامل عدم توانایی در استخدام، خروج از کشور، تشکیل یا ثبت شرکت است. بسیاری از افراد برای اقدامات مختلف نیاز به گواهی عدم سوء پیشینه دارند.
سوء سابقه کیفری در اثر ارتکاب جرم ایجاد میشود و میتواند فرد را از برخی صلاحیتها و حقوق اجتماعی محروم کند. برای مثال، افراد مجرم نمیتوانند در مشاغل دولتی یا حساس استخدام شوند.
مدت زمان سوء سابقه کیفری بسته به نوع جرم و مطابق ماده ۲۵ قانون مجازات اسلامی، متفاوت است و ممکن است دو، سه یا هفت سال باشد. پس از گذشت این مدت، سوء سابقه از پیشینه فرد پاک میشود و نیاز به مراجعه به دادگاه نیست.
حقوق اجتماعی که فرد از آنها محروم میشود شامل مواردی مانند شرکت در انتخابات، تصدی مشاغل دولتی، وکالت دادگستری، تأسیس شرکت و… است. محکومیت قطعی در جرایم عمدی باعث محرومیت از این حقوق میشود، اما در جرایم غیرعمدی و جرایم با مجازاتهای سبک، این محرومیت اعمال نمیشود.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی در زمینه سوء سابقه کیفری، میتوانید به دفتر وکالت حمیرا پارسا مراجعه یا از مشاوره تلفنی استفاده کنید. محکومیتهای کیفری اثبات شده میتوانند فرد را از حقوق اجتماعی بسیاری محروم کنند. برای اطلاع از وضعیت سوء سابقه، نوع محکومیت و اثبات آن باید بررسی شود. چنانچه در این زمینه نیاز به مشاوره حقوقی داشتید می توانید با در دست داشتن تمامی مدارک بصورت حضوری به دفتر وکالت مراجعه نمایید. همچنین می توانید از مشاوره حقوقی تلفنی بهره مند شوید.
منایع: https://www.tabnak.ir