جدول نکات مهم
بروزرسانی(1403/11/11)
عنوان | توضیحات |
---|---|
انواع قتل | قتل به سه دسته تقسیم میشود: 1. قتل عمد 2. قتل غیرعمد 3. قتل خطای محض |
جرم شرب خمر | مصرف مشروبات الکلی در قانون مجازات اسلامی جرم محسوب میشود و مجازات آن 80 ضربه شلاق است. این جرم جنبه عمومی دارد و نیازی به شکایت شاکی خصوصی ندارد. |
قتل در حالت مستی | اگر فردی در حالت مستی مرتکب قتل شود، بسته به نیت و شرایط، ممکن است قتل عمد، شبهعمد یا خطای محض تلقی شود. در صورتی که فرد عمداً برای ارتکاب قتل مست کرده باشد، مجازات او متفاوت خواهد بود. |
مجازات قتل در حالت مستی | بر اساس ماده 154 قانون مجازات اسلامی، تفاوتی بین فردی که در اثر مصرف مشروبات الکلی تعادل روانی خود را از دست داده و فردی که کاملاً بیاراده شده است، وجود دارد. اگر فرد بهطور کامل اراده خود را از دست داده باشد و مصرف با اجبار صورت گرفته باشد، مسئولیتی متوجه او نیست؛ اما در غیر این صورت، فرد مسئول اعمال خود خواهد بود. |
شمارههای تماس برای مشاوره حقوقی
09123666928 |
02188554580
قتل هنگام مستی
در مورد قتل در حالت مستی حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری بیان می دارد که در قوانین کیفری ایران از واژه ی قتل تعریفی گفته نشده است و همچنین در قانون مجازات اسلامی ایران قتل تعریف نگشته است و تنها در ماده ی ۲۰۴ انواع قتل را بیان کرده اند و در ماده ی ۲۰۵ مجازات قتل عمد آمده است اما در حقوق ، قتل اینگونه تعریف شده است که : لطمه زدن به زندگی دیگری چه به طریق عمل فیزیکی و چه به واسطه ی ترک فعل ، و هم چنین قتل در حالت مستی ، همین تعریف را در بر می گیرد.
وکیل در این مورد بیشتر شرح می دهد که برای انواع جرم ها یک تقسیم بندی کلی می توان در نظر گرفت که در آن ، جرایم در سه گروه طبقه بندی می شوند :
گروه اول جرم هایی که علیه اشخاص واقع می شوند ؛ یعنی نسبت به یک شخص جرمی اتفاق می افتد.
گروه دوم از جرم ها ، جرایمی هستند که علیه اموال رخ می دهند.
گروه سوم جرم هایی که علیه امنیت اتفاق می افتند ؛ یعنی این جرم ها نظم و امنیت را به هم می زنند.
برخی جرم ها نظم و امنیت جامعه را مختل می کنند ، قتل در حالت مستی از جمله آن هاست که با شرب خمر ایجاد می شود.
بنابراین قتل نیز به سه دسته تقسیم می شود :
1- قتل عمد
2- قتل غیر عمد
3- قتل خطای محض
در این مقاله می خواهیم در مورد قتل در حالت مستی توضیحاتی را بیان کنیم که می بایست مقدماتی برای این موضوع آورده می شد.
مجازات قتل در حالت مستی
وکیل دادگستری در این مورد چنین توضیح می دهد که ماده ی ۱۵۴ قانون مجازات اسلامی مجازات قتل در حالت مستی را این گونه بیان کرده است که تفاوت است بین کسی که در اثر استفاده از مشروبات الکلی تعادل روانی خود را از دست داده باشد و هم چنین کسی که به طور کلی در اثر خوردن مشروبات الکلی بی اراده شده است فرق گذاشته است که در این موارد فرد با اختیار خود برای مصرف این مواد اقدام کرده است.
اگر به کسی به زور مشروب بنوشانند و یا مواد روان گردان را به مصرف برسانند این فرد در جرم مسئولیت ندارد چون که این فرد تحت اجبار مواد را مصرف کرده است
قتل در حالت مستی مجازات سنگینی دارد.
بنابراین اگر شخص تا حدی مست کرده باشد و کاملا بی اراده نشده باشد نمی توانیم بگوییم که او جرمی را مرتکب نشده است.
وکیل توضیح می دهد که : درباره ی قتل در حالت مستی ماده ۳۰۷ قانون مجازات اسلامی نیز همین حکم را دارد. پس اگر شدت مستی خیلی زیاد باشد و فرد اراده ی خود را از دست بدهد و اصلا به اطراف خود توجهی نداشته باشد و متوجه کارهایش نباشد ، می توان گفت که مصرف را با اراده ی خود انجام نداده است ، پس قتل در حالت مستی را نمی توان در این مورد عمدی دانست و قصاص را نمی توان برای این مورد اجرا کرد.
حکم شرعی مرگ در حالت مستی
در فقه اسلامی، مصرف مشروبات الکلی به طور کلی حرام است و اگر فردی در حالت مستی جان خود را از دست بدهد، احکام خاصی بر وضعیت او مترتب میشود. این احکام بسته به شرایط مرگ، مسئولیت فرد و نیت او، متفاوت خواهند بود.
1. وضعیت تکلیفی و گناه کبیره
در تمامی مذاهب فقهی اسلام، مصرف مشروبات الکلی یکی از گناهان کبیره محسوب میشود و اگر فردی در حالت مستی از دنیا برود، مرگ او در شرایط ناپسند رخ داده است. در برخی روایات اسلامی آمده است که کسی که در حالت مستی بمیرد، گویی در حال معصیت از دنیا رفته و ممکن است از رحمت الهی محروم شود.
2. تأثیر مستی بر اعمال شرعی (نماز، روزه، شهادت و کفاره)
- اگر فردی در حالت مستی فوت کند و نماز یا روزههای قضا بر گردن داشته باشد، این تکالیف به ورثه و بستگان او توصیه میشود تا به جای او ادا کنند.
- مستی ممکن است باعث شود که انسان سخنان یا رفتارهایی انجام دهد که تکلیف شرعی بر آن مترتب است، مانند شهادت دروغ، اهانت به مقدسات یا آسیب به دیگران که در این صورت، عواقب آن نیز بر عهده او خواهد بود.
3. احکام دیه و قصاص در صورت تصادف یا قتل در حالت مستی
اگر فردی در حالت مستی موجب تصادف یا قتل شود و خود نیز در این حادثه فوت کند، احکام دیه و قصاص بر اساس شرایط بررسی میشود:
- اگر فرد در حالت مستی موجب قتل دیگری شود، حتی اگر عمدی نباشد، ممکن است اولیای دم او را مسئول بدانند و مطالبه قصاص یا دیه کنند.
- اگر مستی باعث خودکشی یا حادثه منجر به فوت شود، در فقه برخی مذاهب اسلامی، این مرگ در حکم خودکشی دانسته شده و احکام خاص خود را دارد.
بیشتر بخوانید: محدوده پابند الکترونیکی چقدر است
4. غسل و کفن فرد مست در صورت مرگ
اگر فرد مسلمانی در حالت مستی فوت کند، همچنان احکام تغسیل (غسل میت)، تکفین (کفن کردن) و نماز میت برای او انجام میشود، مگر اینکه ارتداد او ثابت شود. برخی فقها توصیه کردهاند که برای چنین افرادی، طلب مغفرت بیشتر انجام شود.
خلاصه مطلب
مرگ در حالت مستی از نظر شرعی یک وضعیت ناپسند و مذموم محسوب میشود که میتواند بر وضعیت اخروی فرد تأثیرگذار باشد. فقه اسلامی همواره نسبت به پرهیز از مستی هشدار داده و تأکید کرده است که انسان باید با عقل و اختیار کامل، اعمال خود را انجام دهد.
حال چنانچه با توضیحات ارائه شده نیاز به مشاوره حقوقی رایگان با وکیل کیفری داشتید با شماره های دفتر وکالت حمیرا پارسا تماس بگیرید.
📞 09123666928
☎ 02188554580