عنوان | شرح |
---|---|
معنی لغوی تمکین | تمکین در لغت به معنای الزام و اجبار است. (الزام زوجه به تمکین) |
انواع تمکین | تمکین به دو نوع عام و خاص تقسیم میشود. تمکین عام شامل وظایف روزمره زندگی مشترک و تمکین خاص به روابط زناشویی زوجین اشاره دارد. |
تمکین یعنی چه؟ | تمکین به معنای انجام وظایف و تکالیف زناشویی است. تمکین عام به معنای همراهی در زندگی مشترک و تمکین خاص به روابط زناشویی اشاره دارد. |
عدم تمکین چیست؟ | عدم تمکین به زمانی اشاره دارد که زن بدون دلیل قانونی از انجام وظایف خود در قبال شوهر خودداری کند. این میتواند شامل امتناع از زندگی مشترک یا روابط زناشویی باشد. |
مدت زمان عدم تمکین زن | هیچ مدت زمان مشخصی برای عدم تمکین وجود ندارد. با این حال، به محض عدم تمکین بدون دلیل موجه، شوهر میتواند اقدام به شکایت کند. |
مهریه زن در صورت عدم تمکین | عدم تمکین تأثیری بر حق زن برای مطالبه مهریه ندارد و زن همچنان میتواند مهریه خود را مطالبه کند. |
تحلیل پرونده تمکین و ابعاد حقوقی آن | در صورتی که زن بدون دلیل قانونی منزل همسر را ترک کند، شوهر میتواند با مراجعه به دادگاه و ارائه دادخواست، زن را به تمکین ملزم کند. |
مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین | برای اثبات عدم تمکین زن، مدارکی مانند شهادت شهود، نامهها و استشهادیه میتواند به دادگاه ارائه شود. |
راههای اثبات عدم تمکین زن | شهادت شهود، استشهادیه، مکاتبات یا اقرار خود زن از روشهای اثبات عدم تمکین میباشند. |
شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن | در صورت اثبات عدم تمکین زن، شوهر میتواند از پرداخت برخی از حقوق مالی به زن معاف شده و درخواست طلاق دهد. |
حضانت فرزند در صورت عدم تمکین زن | اثبات عدم تمکین زن بهتنهایی بر حضانت فرزند تأثیر نمیگذارد و دادگاه براساس شرایط صلاحیت حضانت را تعیین میکند. |
وکیل الزام به تمکین زوجه | وکیل با آگاهی از قوانین و تسریع در روند دادرسی میتواند در پروندههای الزام به تمکین کمک شایانی نماید. |
بروزرسانی(1403/07/23)
در این مطلب به شرح کاملی از الزام زوجه به تمکین در زندگی مشترک می پردازیم. حقوق زوجه با عدم تمکین چیست؟ و ایا با عدم تمکین به زن مهریه تعلق می گیرد؟ به تمامی این سوالات پاسخ می دهیم با وکیل همراه باشید.
تمکین در لغت به معنای الزام و اجبار است
انواع تمکین
تمکین عام
با وقوع عقد نکاح زوجین موظف به انجام وظایفی در قبال یکدیگر می باشند، تمکین از جمله وظایفی است که در متن زیر به آن می پردازیم زوجه موظف به سکونت در منزلی است که توسط زوج معین شده است و همچنین زوجین موظف به حسن معاشرت نسبت به یکدیگر می باشند.
مطابق ماده 1108 قانون مدنی هرگاه زن بدون مانع مشروع از وظایف زناشویی امتناع نماید مستحق نفقه نمی باشد. بنابراین زوجه در صورت عدم تمکین در قبال همسر بدون دلیل موجه از نفقه محروم خواهد شد.
تمکین خاص
تمکین خاص ناظر بر روابط زناشویی زوجین می باشد.
تمکین در حقوق خانواده به معنای انجام وظایف و تکالیف زناشویی است که زن و شوهر در قبال یکدیگر دارند. این وظایف شامل تمکین خاص و تمکین عام میشود. تمکین عام به معنای احترام، رعایت نظم و مقررات زندگی مشترک، و همراهی در امور خانه است. در حالی که تمکین خاص به معنای همراهی زن در روابط زناشویی با شوهر است. عدم رعایت این موارد ممکن است موجب بروز مشکلات حقوقی در زندگی مشترک شود.
عدم تمکین زمانی اتفاق میافتد که زن بدون دلیل قانونی و موجه از انجام وظایف خود در قبال شوهر خودداری کند. این امر ممکن است شامل امتناع از زندگی در منزل مشترک یا عدم برقراری رابطه زناشویی باشد. عدم تمکین پیامدهای حقوقی خاصی دارد و میتواند به درخواست شوهر برای حکم الزام به تمکین یا حتی پیگیریهای حقوقی برای کاهش حقوق مالی زن منجر شود.
هیچ مدت زمان خاص قانونی برای عدم تمکین زن مشخص نشده است. اما به محض این که زن بدون دلیل موجه از تمکین خودداری کند، شوهر میتواند اقدام به شکایت و درخواست الزام به تمکین کند. در این موارد، دادگاه بررسی خواهد کرد که آیا زن دلیل قانونی برای عدم تمکین دارد یا خیر. بسته به پیچیدگی پرونده، مدت زمان بررسی و رسیدگی به شکایت متفاوت خواهد بود.
در صورت عدم تمکین زن، اصولاً تأثیری بر حق زن برای مطالبه مهریه نخواهد داشت. طبق قوانین ایران، مهریه از حقوق مالی زن است و حتی در صورت عدم تمکین، زن همچنان حق مطالبه مهریه خود را دارد. با این حال، در صورتی که زن ناشزه شناخته شود (به معنای عدم تمکین بدون دلیل موجه)، ممکن است برخی از حقوق مالی دیگر مانند نفقه را از دست بدهد، اما مهریه همچنان قابل مطالبه خواهد بود.
در صورتی که زن بدون دلیل قانونی منزل همسرش را ترک نماید مرد می تواند با مراجعه به دادگاه خانواده و تقدیم دادخواست الزام زوجه به تمکین، زن را ملزم به تمکین نماید.(تمکین اعم از عام و خاص می باشد) تمکین عام یعنی حضور زوجه در منزلزوج و حسن معاشرت می باشد.
در صورتی که مرد دادخواست تمکین نمی دهد باید منزل با وسایل در شان زوجه به دادگاه معرفی نماید مددکار دادگاه به منزل مراجعه می نمایدو از منزل معرفی شده بازدید به عمل می آورد در صورتی که این منزل مورد پذیرش دادگاه قرار گیرد و حضور زوجه در منزل زوج خوف و ضرری به همراه نداشته باشد دادگاه حکم به تمکین زوجه خواهد داد. شایان ذکر است ارائه اجاره نامه یا سند مالکیت منزل معرفی شده الزامی است.
در صورتی که منزل متناسب با شان زوجه حاضر باشد و زوجه از حضور در آن محل خودداری نماید، زوج می تواند با مراجعه به شعبه صادرکننده حکم تمکین گواهی نوشوز زوجه را دریافت نموده، این همان مجوز جهت درخواست ازدواج مجدد از دادگاه می باشد.
با صدور حکم ازدواج مجدد دادگاه مدت زمانی را جهت ازدواج مجدد زوج تعیین می نماید. در برخی کشورها هم دادگاه شرایط زوجین را بطور کامل بررسی می کنند و سپس با در نظر گرفتن شرایط زوجین بهترین تصمیم را می گیرند که به گفته وب سایت idebate
in some countries the court will investigate what is fair in the circumstances of the specific individuals, taking into account the two parties’ needs and contributions to the family
زوج برای اثبات عدم تمکین زن نیازمند مدارک جهت ارائه به دادگاه می باشد. مرد با جمع آوری و ارائه مدارک به دادگاه می تواند در صورت صحت و سقم این ادعاها، عدم تمکین همسر خود را به اثبات برساند. این مدارک عبارتند از:
از جمله حقوقی که به محض عقد برای زوجه پدید می آید مهریه وی می باشد، که کل آن به زن تعلق می گیرد. زن می تواند با مراجعه به مراجع قضایی نسبت به مطالبه آن اقدام نماید. طبق ماده 1082 مهریه به محض عقد نکاح به مالکیت زن در می آید. زن بعد از وقوع عقد می تواند تا اخذ کلیه مهریه خود نسبت به تمکین عام و خاص خودداری نماید. در صورت عدم تمکین مهریه وی ساقط نخواهد شد.
راههای اثبات عدم تمکین زن
در قانون مدنی آمده است که تمکین زوجه در مقابل همسر خود از وظایف شرعی زن می باشد و در صورتی که زن از وظایف زناشویی و عدم تمکین در مقابل همسر خود سر باز زند، قانون از زوج در صورت اثبات عدم تمکین زوجه در برخی از موارد از جمله پرداخت نفقه و یا ازدواج مجدد حمایت می کند. برای اثبات عدم تمکین توسط زوجه راههای بسیاری می باشد که قاضی رسیدگی به پرونده با بررسی آنها می تواند به صحت عدم تمکین زن پی ببرد. مدارک و دلایل زوج به دادگاه جهت اثبات عدم تمکین زوجه ارائه می دهد می تواند ثابت کننده عدم تمکین باشد. یکی دیگر از راههای اثبات عدم تمکین زن شهادت شهود می باشد. قاضی رسیدگی برای شهادت شهود، آنها را احضار خواهد کرد تا در حضور قاضی شهادت دهند. گاهی هم خود زن اقرار می نماید که تمکین نکرده است.
برای اثبات عدم تمکین زن، مرد میتواند از روشهای زیر استفاده کند:
با توجه به توضیحات ارائه شده چناچنه زن در برابر مرد تمکین نکند، این امکان برای زوج میسر است که عدم تمکین زوجه را اثبات نموده و همسر خود را با رعایت حقوق وی طلاق دهد. اثبات عدم تمکین زن توسط زوج با شهادت شهود، استشهادیه و یا قرار زن میسر است. چنانچه زوج با اثبات عدم تمکین زن اقدام به طلاق نماید دیگر لازم نیست تا برخی از حقوقی مالی زن را پرداخت نماید. در واقع اثبات عدم تمکین زوجه در طلاق منجر میشود که شوهر از پرداخت مواردی چون نفقه و اجرت المثل معاف شود.
تصمیم گیری در مورد حضانت فرزند با اثبات عدم تمکین زن امکان پذیر نمی باشد. زوج با اثبات عدم تمکین زن نمی تواند حضانت فرزند را بگیرد، زیرا حضانت فرزند ارتباطی با عدم تمکین ندارد. مطابق با قانون مدنی تصمیم گیری دادگاه حضانت فرزند مشترک براساس شرایط تصمیم گیری و به یکی از زوجین دارای صلاحیت سپرده می شود.
بیشتر بخوانید: رای الزام زوجه به تمکین
همانطور که مستحضرید پرداخت نفقه مطابق رویه قضایی فرع بر تمکین می باشد، ولی نکته مهمی که زوج باید به آن توجه نماید این است درصورتی که زوجه تمکین نمی نماید و هدف زوج محروم نمودن زوجه از پرداخت نفقه به نحو قانونی می باشد باید نسبت به طرح دادخواست تمکین اقدام نموده و درخواست صدور اجرائیه نیز بنماید در غیر اینصورت نفقه همچنان به زن تعلق می گیرد تا زمانی که حکم عدم تمکین وی صادر شود.
مشاوره با وکیل در پروندههای الزام به تمکین از اهمیت زیادی برخوردار است، چرا که وکیل:
آگاهی کامل از قوانین: وکیل متخصص در امور خانواده با قوانین و مقررات حقوقی مربوط به تمکین آشناست و میتواند بهترین راهکارها را ارائه دهد.
تسریع در روند پرونده: وکیل میتواند با تنظیم صحیح دادخواست و ارائه مدارک لازم، روند دادرسی را سریعتر به نتیجه برساند.
حفظ حقوق طرفین: وکیل میتواند با توجه به شرایط هر پرونده، به گونهای اقدام کند که حقوق شوهر و در عین حال حقوق زن نیز رعایت شود.
چنانچه با توضیحات ارائه شده متوجه حقوق خود در ارتباط با الزام به تمکین زوجه شده اید و نیاز به مشاوره حقوقی بیشتر و یا ارجاع پرونده حقوقی خود در این رابطه دارید می توانید با شمار های مندرج در وب سایت تماس بگیرید. حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری آماده پاسخگویی به شما عزیزان می باشد.
02188554580
09123666928
سوالات متداول آیا زن میتواند بدون رضایت همسرش درخواست طلاق بدهد؟ بله، بر اساس قانون…
سوالات متداول تحریر ترکه در چه مواردی نیاز به دادگاه دارد؟ اگر ورثه نتوانند در…
عنوان توضیحات مختصر قانون جدید ملاقات فرزند طبق ماده 1174، والدین حتی پس از جدایی…
عنوانتوضیح مختصرصلح عمریقراردادی که به موجب آن مالکیت یک ملک به شخص دیگری منتقل میشود.صلح…
آیا ارسال پیامک به زن شوهردار بدون محتوای غیراخلاقی هم جرم محسوب میشود؟ اگر محتوای…
آیا در صورتی که شخصی از اموال من بدون اجازه من استفاده کند، میتوانم درخواست…
View Comments
سلام اگر زوجه تمکین نکنه به ایشان مهریه تعلق نمی گیره؟
سلام عدم تمکین زوجه تأثیری بر مطالبه مهریه ندارد. زن حتی در صورت عدم تمکین، همچنان میتواند مهریه خود را مطالبه کند.
آیا اثبات عدم تمکین زن به شوهر اجازه ازدواج مجدد میدهد؟
سلام در صورت اثبات عدم تمکین و ناشزه بودن زن، شوهر میتواند از دادگاه درخواست اجازه ازدواج مجدد کند.
چقدر زمان می بره تا به شکایت الزام به تمکین بنده رسیدگی شه؟
مدت زمان دقیقی برای رسیدگی به شکایت الزام به تمکین مشخص نشده است و بسته به پیچیدگی پرونده و بررسی دلایل و مدارک ارائهشده دارد.
آیا عدم تمکین زن میتواند منجر به طلاق شود؟
بله، اگر زوجه بدون دلیل موجه از تمکین خودداری کند و شوهر بتواند این امر را در دادگاه ثابت کند، این موضوع میتواند دلیلی برای درخواست طلاق از سوی شوهر باشد.
سلام یک سوال داشتم مبنی بر اینکه اگر تمکین نکنم باعث قطع نفقه میشود؟
سلام بله، طبق ماده 1108 قانون مدنی، اگر زوجه بدون دلیل موجه از تمکین خودداری کند، مستحق دریافت نفقه نخواهد بود.
سلام
ایا زن با دادخواست الزام به تمکین مجبور به تمکین است ؟
سلام
خیر ولی عدم تمکین زوجه تبعات قانونی خاص از جمله عدم پرداخت نفقه به همراه خواهد داشت.