• تماس با وکیل: 09123666928 ساعت پاسخگویی 10:00 تا 20:00
  • [email protected]
طلاق خلع
عنوان توضیحات
طلاق خلع چیست؟ طلاق خلع نوعی از طلاق است که در آن زن به دلیل کراهتی که از شوهر دارد، مالی را به او می‌بخشد تا وی را راضی به طلاق کند. این مال معمولاً معادل یا بیشتر از مهریه است.
خلع به چه معناست؟ خلع به معنای کنار گذاشتن یا جدا شدن است. در اصطلاح حقوقی، به طلاقی اطلاق می‌شود که زن با بخشیدن مالی، طلاق از همسرش را طلب می‌کند.
شرایط طلاق خلع شرایط طلاق خلع شامل وجود کراهت زن از شوهر، رضایت شوهر به قبول مالی که زن می‌بخشد، و رعایت موازین قانونی طلاق است.
طلاق خلع چه تفاوتی با طلاق‌های دیگر دارد؟ تفاوت اصلی طلاق خلع با سایر طلاق‌ها در این است که زن باید مالی را به شوهر ببخشد تا رضایت او برای طلاق جلب شود. همچنین، این طلاق از نوع بائن است و شوهر نمی‌تواند به زن رجوع کند.
طلاق بائن خلعی طلاق بائن خلعی به این معناست که پس از اجرای طلاق، شوهر حق رجوع به زن را ندارد، مگر اینکه زن مجدداً رضایت دهد و عقد جدیدی برقرار شود.
آیا طلاق خلع قابل رجوع است؟ طلاق خلع به‌طور کلی قابل رجوع نیست، مگر اینکه زن در دوران عده از مال بخشیده‌شده صرف‌نظر کند و آن را مطالبه کند، در این صورت امکان رجوع شوهر به زن وجود دارد.
نقش دادگاه در طلاق خلع دادگاه نقش اساسی در تایید شرایط طلاق خلع دارد. این شامل بررسی دلایل زن، تعیین میزان مالی که باید بخشیده شود، و صدور حکم طلاق است.
مدت عده در طلاق خلع مدت عده در طلاق خلع مشابه سایر طلاق‌ها است و زن باید پس از طلاق سه طُهر (سه دوره پاکی) صبر کند، مگر در موارد خاص مانند عدم امکان حیض.
طلاق خلع در قوانین ایران بر اساس قوانین ایران، طلاق خلع زمانی قانونی است که دادگاه دلایل زن را بررسی کرده و حکم طلاق را صادر کند. این نوع طلاق تحت نظارت قضایی قرار دارد.
مزایای طلاق خلع طلاق خلع به زن این امکان را می‌دهد که در صورت کراهت شدید از شوهر، بدون نیاز به اثبات دلایل متعدد، طلاق بگیرد. این روش سریع‌تر و کمتر پیچیده از دیگر انواع طلاق است.

بروزرسانی(1403/09/17)

طلاق خلع

طلاق خلع چیست؟ طلاق خلع یکی از انواع طلاق‌های بائن است که در آن زن به دلیل کراهتی که از شوهر خود دارد، با پرداخت مالی به وی، از او جدا می‌شود. این مال که به «عوض» یا «فدیه» معروف است، می‌تواند معادل مهریه، کمتر یا بیشتر از آن، یا حتی مالی دیگر باشد. شرط اساسی تحقق طلاق خلع، پرداخت عوض به شوهر است. این نوع طلاق معمولاً با جمله “مهرم حلال، جانم آزاد” شناخته می‌شود، زیرا در آن زن برای رهایی از زندگی مشترک، مهریه خود را بخشیده یا مالی دیگر به شوهر پرداخت می‌کند.

طلاق خلع چیست؟

طلاق خلع چیست

در ماده ۱۱۴۶ قانون مدنی طلاق خلع به طلاقی گفته می شود که در آن زوجه به دلیل کراهتی که ازهمسر خود دارد، در مقابل پرداخت مالی به او، طلاق خود را می‌گیرد. این مال ممکن است عین مهر، معادل آن و یا بیشتر یا کمتر از مهریه باشد. به مالی که زوجه به زوج می‌بخشد فدیه گفته می‌شود و می‌تواند دین، منفعت یا عین باشد.

در قانون اشاره ای به مقدار فدیه نشده است و میزان آن با بصورت توافقی مابین زوجین مشخص می گردد..

برای مثال نفقه و یا اجرت شیر دادن به فرزند در مدت معین می‌تواند به عنوان فدیه در نظر گرفته شود. به طور کلی طلاق به معنی انحلال عقد نکاح دائم است و حق طلاق بر اساس قانون متعلق به زوج است. با این حال در مواردی مانند طلاق خلع زوجه می‌تواند از زوج جدا شود. در این مقاله با وکیل طلاق به بررسی موضوع طلاق خلع، شرایط و نکات مربوط به آن می‌پردازیم.

انواع طلاق خلع

  • طلاق خلع نوبت اول:

اگر زوجین برای اولین بارازهم جدا شده باشند به آن طلاق خلع نوبت اول گفته می شود و در این نوع طلاق زوج حق رجوع ندارد.

  • طلاق خلع نوبت دوم:

اگر زوجین بعد از اجرای صیغه طلاق، مجددا با هم ازدواج کنند و سپس برای بار دوم طلاق بگیرند این نوع طلاق را طلاق خلع نوبت دوم می گویند.

دو رکن اصلی طلاق خلع

طلاق خلع از دو رکن اصلی شکل گرفته است:

تنفر و کراهت زن از همسر خود به صورتی که ادامه زندگی میسر نباشد و یا باعث نافرمانی و معصیت و بی‌توجهی به تکالیف قانونی و شرعی و احساسات طرفین شود. پرداخت مال از سوی زن به مرد(همسر) در مقابل طلاق به شکلی که زوج در زمان عده حق رجوع نداشته باشد.

رجوع به بذل چیست؟

رجوع از بذل چیست

باید در نظر داشت که بعد از تحقق طلاق بائن که طلاق خلعی نیز از اقسام آن است، زوج امکان رجوع به زوجه را ندارد. اما زن می‌تواند با توجه به مالی که به شوهر خود پرداخته در مدت عده رجوع کند و طبعا امکان رجوع برای زوج هم فراهم می شود.

رجوع به بذل یا فدیه یک عمل حقوقی یک طرفه و ایقاع است، منتهی زوج باید در ایام عده از رجوع زوجه آگاه شود تا بتواند در صورت تمایل از حق خود برای رجوع استفاده کند. بنابراین اگر زوج از رجوع زوجه به بذل اطلاع نداشته باشد، رجوع زن باطل خواهد بود. به عبارت دیگر رجوع باید به نحوی باشد که طلاق را از حالت بائن به رجعی تبدیل کند. در این حالت با رجوع مرد، شرایط ازدواج قبلی مجدد برقرار می‌شود و حتی مهریه سابق نیز مجدد احیا می‌شود.

وضعیت مهریه در طلاق خلع

برای اینکه بدانیم وضعیت مهریه در طلاق خلع به چه صورت می باشد باید به چند نکته توجه داشت : چنانچه طلاق خلع بصورت توافقی باشد، زوجین در مورد چگونگی پرداخت مهریه و یا بذل آن با هم توافق می کنند. در هر شرایطی زن (زوجه) برای خلع شدن طلاق، باید به مرد (زوج) چیزی ببخشد.

در مورد طلاق از سمت زوجه که به صورت خلع انجام می شود، زوجه با توجه به تقاضای خود مبنی بر طلاق، حداقل مقداری از مهریه خود را بذل می کند و حکم طلاق خلع را دریافت می کند.

بذل مهریه در طلاق خلع

تکلیف مهریه در طلاق خلع با توجه به تعریف آن در قانون مدنی که در بالا اشاره نمودیم، اینگونه است که زوجه به جهت کراهت و بی میلی که به همسر خود دارد و همینطور به جهت اصرای که به طلاق دارد، اصولاً مهریه خود را به شوهرش می بخشد و در قبال آن طلاق می گیرد. رجوع به مهریه بذل شده در طلاق خلع امکان پذیر می باشد. بدین صورت که اگر زوجه ضمن مراحل ثبت طلاق خلع، حق رجوع به ما بذل را از خود سلب و ساقط ننموده باشد، می تواند در مدت سه ماه عده طلاق، به آنچه بذل نموده رجوع نماید. در صورت رجوع زن به مهریه در طلاق خلع، طلاق از حالت بائن به رجعی تبدیل خواهد شد و مرد نیز این حق را پیدا خواهد نمود.

بیشتر بخوانید: انواع مهریه و نحوه مطالبه آن

شرایط برگشت در طلاق خلع

اگر زوجه بعد از بذل مهریه و ثبت طلاق، در زمان عده سه ماهه طلاق خلعی،بخواهد به آنچه که بذل نموده رجوع کند، طلاق از حالت خلع خارج شده و در نتیجه دیگر بائن نخواهد بود. در واقع، این طلاق از بائن به رجعی تبدیل می گردد و در این صورت به زوج این حق داده خواهد شد که به زندگی زناشویی رجوع نماید.

با این کار طلاق از بین خواهد رفت و زن و مرد مجدداً با هم زن و شوهر می شوند. به منظور انجام طلاق خلع قطعی، زوجه می تواند در دادگاه و یا در دفتر ثبت طلاق حق رجوع به مابذل را از خود سلب و ساقط نماید که در این صورت زوجه نمی تواند به مهریه ای که بخشید رجوع نماید و در نتیجه زمینه ای که زوج بتواند به طلاق رجوع نماید فراهم نخواهد شد و تنها راه برگشت به زندگی زناشویی قبلی ازدواج مجدد دو طرف با هم خواهد بود.

چگونگی ارائه دادخواست طلاق خلع

دادخواست طلاق خلع

ابتدا زوجه با مراجعه به دفترخدمات قضائی، دادخواست طلاق خلع با پرداخت هزینه دادرسی تقدیم می نماید. دادخواست طلاق به دادگاه ارجاع شده و بعد از تعیین وقت رسیدگی، تاریخ رسیدگی به طرفین دعوا به زوجین ابلاغ می‌شود. در جلسه رسیدگی خوانده و خواهان به ترتیب سخنان و نظرات خود را طرح می‌کنند و دادگاه در همان جلسه یا در صورت نیاز در جلسات بعدی، حکم طلاق را صادر می‌نماید. در ادامه بد نیست به یک نقل قول از Duke law اشاره کنیم:

“Divorce laws are deeply intertwined with societal values, reflecting the importance of both individual rights and community norms.”
“قوانین طلاق عمیقاً با ارزش‌های اجتماعی درهم‌تنیده هستند و اهمیت حقوق فردی و هنجارهای جمعی را نشان می‌دهند.”

مدت زمان انجام طلاق خلع

اگر درخواست طلاق از طرف زن از سوی دادگاه پذیرفته شود، مرد طی بیست روز می تواند نسبت به رای صادر شده اعتراض کند. اگر دادگاه تجدید نظر نیز حکم طلاق صادر کند یا شهور در مدت ۲۰ روزه اعتراضی نکند، حکم طلاق قطعی خواهد شد و زن می‌تواند بعد از آن اجرای صیغه طلاق را درخواست کرده و از شوهر خود جدا شود. البته لازم به ذکر است که حکم طلاق زن قابلیت فرجام‌خواهی دارد و مرد می‌تواند بعد از صدور حکم توسط دادگاه تجدیدنظر رسیدگی برای مرحله سوم را به دیوان عالی کشور بسپارد که در این جا دیگر حکم دیوان عالی نهایی است و شوهر نمی‌تواند برای بار چهارم دوباره درخواست رسیدگی کند.

طلاق بائن خلعی

طلاق خلع در دسته‌بندی طلاق‌های بائن قرار دارد؛ به این معنی که شوهر پس از طلاق نمی‌تواند بدون عقد مجدد به زندگی مشترک برگردد. اما در مدت عده، زن می‌تواند از فدیه‌ای که پرداخت کرده منصرف شود و حق بازگشت شوهر به زندگی را به دست آورد.

تفاوت طلاق خلع و طلاق توافقی

تفاوت طلاق خلع و توافقی

 

در طلاق توافقی، هر دو طرف به توافق می‌رسند و حقوق مالی و غیرمالی خود را مشخص می‌کنند. در مقابل، در طلاق خلع، محوریت بر کراهت زن از شوهر و پرداخت عوض توسط زن است. همچنین برخلاف طلاق توافقی، طلاق خلع تا زمانی که زن عوض را بازنگرداند، بائن باقی می‌ماند.

طلاق خلع گزینه‌ای حقوقی است که زن می‌تواند در شرایطی که ادامه زندگی مشترک برای او دشوار است، از آن استفاده کند. این نوع طلاق شرایط و ضوابط خاصی دارد که آگاهی از آن برای جلوگیری از مشکلات احتمالی ضروری است. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره حقوقی دقیق‌تر، می‌توانید به وب‌سایت دفتر وکالت حمیرا پارسا مراجعه کنید.

 

6دیدگاه ها

  • محسن د
    19 آذر 1403

    سلام خسته نباشید
    چه تفاوتی بین طلاق خلع و طلاق رجعی وجود دارد؟

    • وکیل
      20 آذر 1403

      سلام ممنونم
      طلاق خلع به دلایل مختلف از حمله عسروحرج و بخشش مالی از سوی زوجه است، در حالی که طلاق رجعی بدون این شرایط و با امکان رجوع مرد در دوران عده انجام می‌شود.

  • خلعتبری
    19 آذر 1403

    طلاق خلع مشمول پرداخت نفقه در دوران غده می‌شود؟

    • وکیل
      20 آذر 1403

      خیر، در طلاق خلع نفقه به زن تعلق نمی‌گیرد مگر آنکه این موضوع به‌طور مشخص در توافق بین طرفین درج شده باشد.

  • مرجان شیخی
    19 آذر 1403

    سلام آیا طلاق خلع در خارج از کشور قابلیت ثبت در ایران را دارد؟

    • وکیل
      20 آذر 1403

      طلاق خلع انجام‌شده در خارج از کشور باید ابتدا در دادگاه ایران تنفیذ شود و سپس به ثبت رسمی برسد. این امر نیازمند ترجمه و تأیید مدارک است.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *