قانون مهریه
یک اشتباه رایج در مورد پرداخت مهریه 110 سکه در بین عموم وجود دارد که لازم دیدیم برای آگاهی هرچه بیشتر در مورد مهریه 110 سکه و چگونگی پرداخت توضیحاتی را ارائه دهیم.
با استناد به قانون حمایت از خانواده که در سال 91 به تصویب نمایندگان مجلس رسید، حد حمایت قانونی از مطالبه مهریه را تا میزان 110 سکه اعلام کرد و مطالبه میزان بیشتر از آن را منوط به ملائت زوج دانست که در ادامه به آن اشاره میشود:
*در مهریههای تا 110 سکه نیازی به اثبات زوجه مبنی بر استطاعت زوج نیست در این مرحله زوج باید خودش در دادگاه عدم استطاعتش را در پرداخت مهریه اثبات کند.
* در مهریههای بیشتر از 110 سکه زوجه باید به دادگاه اثبات کند که زوج توانایی پرداخت این تعداد سکه را دارد.
*زمانی که زوجه ثابت کند که مرد استطاعت پرداخت مهریه تعیین شده را دارد بنابراین زوج ملزم به پرداخت خواهد شد.
* اگر زوج برای عدم پرداخت مهریه تقلب کند یا قسمتی از درآمد خود را به دادگاه اعلام نکند بنابراین مشمول حمایت قانون نیز نمیشود. این وکیل پایه یک دادگستری تصریح کرد: در شرایطی که زوج عدم استطاعت مالی را در پرداخت مهریه به دادگاه ثابت کند حکم حبس برای وی نیز ملغی میشود.
مهریه قانونی چقدر است؟
در مورد تعداد مهریه قانونی به معنای واقعی، محدودیتی خاصی در تعیین آن وجود ندارد.هر شخصی در حین عقد می تواند به هر میزانی که تمایل دارد مهریه تعیین کند. لیکن مطابق ماده 22 قانون حمایت خانواده میزان مهریه متعارف 110 عدد سکه بهار آزادی می باشد، که زوج موظف به پرداخت آن می باشد. در صورتی که زوج از پرداخت آن امتناع نماید مشمول ماده 3 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی می باشد و زوجه می تواند نسبت به جلب زوج اقدام نماید.
ایا قانون جدید مهریه زندان دارد
در پاسخ به این سوال باید به ماده 22 قانون حمایت خانواده اشاره کرد. تا 110 عدد سکه مشمول جلب و زندان خواهد بود، یعنی در صورتی که زوج نسبت به پرداخت 110 عدد سکه بهار آزادی اقدام ننماید، زوجه می تواند نسبت به جلب زوج اقدام نماید. نسبت به مازاد 110 عدد سکه قاضی رسیدگی تمکن مالی زوج را بررسی می نماید و اگر زوج از تمکن مالی برخوردار باشد ملزم به پرداخت خوهاد نمود. در غیراینصورت زوج تا احراز تمکن مالی ملزم به پرداخت نخواهد بود.
نکات مهم محاسبه مهریه به نرخ روز
طبق ماده ۱ آیین نامه اجرایی قانون الحاق یک تبصره به ماده ۱۰۸۲ قانون مدنی، اگر مهریه وجه رایج کشور باشد، مرجع صالح یا به نحو صحیح مرجع تقدیم دادخواست باید به درخواست زوجین، میزان مهریه را بر حسب تغییر قیمت زمان تادیه، نسبت به سال وقوع عقد محاسبه نموده و تعیین نماید.
طبق تبصره ماده ۱ آیین نامه، برای محاسبه مهریه به نرخ روز در صورتی که زوجین با یکدیگر توافق نموده باشند، بر این اساس رفتار خواهد شد. در ماده ۲ آیین نامه نیز به نحوه محاسبه مهریه اشاره شده است. برای این کار باید متوسط شاخص بها در سال قبل را تقسیم بر متوسط شاخص بها در سالی که عقد واقع شده است نمود. سپس رقم به دست آمده را ضرب در مهریه مندرج در عقدنامه نمود.
محاسبه مهریه بعد از فوت زوج
علاوه بر این موارد در ماده ۳ آیین نامه به نحوه محاسبه مهریه زوجه از ترکه زوج متوفی اشاره شده است. طبق این ماده، تاریخ فوت زوج مبنایی برای محاسبه مهریه زوجه به شمار می رود. طبق قانون زوجه باید بتواند بعد از فوت زوج به راحتی به زندگی خود ادامه داده و حقوق خود را مطالبه نماید.
یکی از مهمترین حقوق زوجه در زمان حیات و بعد از فوت زوج، مطالبه مهریه و استرداد جهیزیه می باشد. می دانیم که به مجرد عقد نکاح، مالک مهریه میشود و مهریه دینی بر عهده مرد شده و باید آن را عند المطالبه به زوجه بپردازد. به همین دلیل زوجه می تواند از همان زمان انعقاد عقد نکاح، اقدام به درخواست مطالبه مهریه نموده و تصرف در مهریه خود نماید. حتی زوجه میتواند نسبت به توقیف اموال زوج اقدامات لازم رابنماید
اما تقریبا بیشتر زنان مهریه خود را تا زمان در قید حیات بودن همسر، از وی مطالبه نمی کنند. پس از مرگ زوج نیز مهریه از اموال باقی مانده از ایشان به زوجه تسلیم می شود. پس برای محاسبه مهریه به نرخ روز باید تاریخی را که زوج فوت نموده است در نظر گرفت بر عکس این موضوع نیز صدق مینماید بدین ترتیب که پس از فوت زوجه نیز وراث وی میتوانند نسبت به زوج تقاضای مطالبه مهریه بنمایند این مهم پس از تهیه گواهی انحصار وراثت محقق گردد.
بعد از مرگ زوج، پرداخت دیون ایشان از واجبات به شمار می رود. مهریه زوجه نیز جزو دیون و بدهی های مرد است و از دیون ممتاز حساب میشود بدین معنی که بر همه دیون فرضتر قرار میگیرد و ابتدا باید پرداخت گردد.که باید پرداخت شود. در صورتی که مهریه زوجه وجه رایج باشد، برای محاسبه مهریه باید به شاخص سال فوت شوهر توجه شود. پس در این صورت هر زمان که زن برای مطالبه مهریه به دادگاه مراجعه می کند، باید برای محاسبه مهریه به نرخ روز به زمان فوت همسرش مراجعه شود.
بیشتر بخوانید: تعدیل در اقساط مهریه
مدارک لازم برای مهریه 110 سکه
اصل سند ازدواج، اصل شناسنامه و کپی کارت ملی از جمله مدارکی هستند که برای مطالبه مهریه مورد نیاز است.
نحوه گرفتن وصول مهریه
* برای وصول مهریه باید از سه طریق اقدام کرد، در مرحله نخست اظهار نامه از سوی زن به شوهر ارسال میشود در مرحله دوم از طریق اجرای ثبت و آخرین مرحله از طریق دادگاهها به دریافت مهریه اقدام میشود.
* مهلت تجدید نظر خواهی 20 روز است . زوجین ظرف این مدت میتوانند به رأی دادگاه اعتراض کنند، بعد از اینکه رأی دادگاه قطعی شد، زوجه، ماده 2 قانون نحوه اجرای حکومت مالی را اعمال میکند، یعنی اگر مرد معسر نباشد و بدهی خود را پرداخت نکند، به زندان میرود، اما اگر توسط دادگاه معسر شناخته شود، دادگاه رأی به تقسیط مهریه میدهد.
* اظهارنامه نوعی اوراق چاپی در دادگستری است که از دو ستون خواهان و خوانده تشکیل شده است. خواهان (زوجه) ، اظهارات خود را در مورد در خواست مهریه، در ردیف خواهان می نویسد وآن را برای خوانده (زوج) از طریق دادگاه میفرستد .
* اگر مرد توانایی پرداخت مهریه را داشت اما از پرداخت آن خودداری کرد، زوجه مهریه خود را به اجرا میگذارد، چنانچه ظرف مدت 10 روز، زن دارایی شوهر را معرفی کند، فوری نسبت به توقیف آنها اقدام میشود، اگردارایی زوج فقط درآمد وی باشد، (اگر مرد همسر دیگری نداشته باشد) تا یک چهارم آن ماهانه به زوجه تعلق میگیرد، تا زمانی که مهریه به طور کامل پرداخت شود.
*مرد تا پرداخت کامل مهریه زن نمیتواند از کشور خارج شود اما در صورتی که مرد اموال دیگری غیر از حقوق داشته باشد دادگاه اموال او را میفروشد و مهریه از این طریق پرداخت میشود.
دفتر حقوقی حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری آماده مشاوره حقوقی و پاسخگویی به سوالات شما عزیزان می باشد.