جدول نکات مهم شکایت از پزشک
بروزرسانی(1404/02/31)
عنوان | توضیح |
---|---|
دلایل شکایت از پزشک | قصور پزشکی، خطاهای جراحی زیبایی و لاغری، بیتوجهی به اصول درمان |
مراحل شکایت | جمعآوری مدارک، ثبت شکایت، ارجاع به کمیسیون پزشکی، صدور رأی |
سامانههای شکایت | سامانه 190 وزارت بهداشت، سامانه نظام پزشکی |
مراجع رسیدگی | دادگاه عمومی، دادسرای جرایم پزشکی، شورای حل اختلاف ویژه امور بهداشت |
هزینهها | ثبت شکایت اولیه رایگان؛ هزینه کارشناسی و دادرسی متغیر است |
مدارک مورد نیاز | کپی کارت ملی، مدارک پزشکی، رادیوگرافی، نسخه دارویی |
مشاوره حقوقی | توصیه میشود قبل از ثبت شکایت، از وکیل متخصص مشاوره دریافت شود |
شکایت از پزشک متخلف
ی از معضلات و مشکلات این روزهای افراد قصور و اشتباهات فراوان و رایج پزشکی می باشد. دلیل شکایت از پزشک متخلف خطای پزشکی است گاه جبران ناپذیر و گاهی با صدماتی همراه می شود که فرد را با مشکلات زیادی از جمله جسمی، روحی و روانی مواجه می کند. یکی از این خطاهای پزشکی که به خاطر تجربه کم و عدم سواد کافی پزشک رخ میدهد در زمینه جراحی زیبایی (جراحی بینی و…) و جراحی لاغری (لیپوساکشن) یکی از رایج ترین خطاهای پزشکی می باشد.
افراد در مواقع مواجه با قصور پزشکی تصمیم به شکایت از پزشک متخلف می گیرند و گاهن نیاز به مشاوره حقوقی پزشکی با وکیل دعاوی پزشکی را دارند.
شرح قصور پزشکی
در صورتی که پزشکی خطایی را چه عمدا و چه سهوا مرتکب شود، مقصر است و در اصطلاح قصور پزشکی مرتکب شده است. میزان قصور و نوع آن در پزشکی توسط پزشکی فانونی مشخص می گردد. پس تمامی تخلفات پزشکی رایج موجب شکایت از پزشک می شود.
شکایت از پزشک
شکایت از پزشک زمانی مطرح میشود که بیمار یا خانواده او معتقد باشند در فرآیند درمان، پزشک مرتکب خطا یا قصور شده است. این تخلفات میتواند شامل مواردی مانند تشخیص نادرست، تجویز داروی اشتباه، انجام اعمال جراحی غیرضروری یا اهمال در درمان باشد. شکایت از پزشک هم از طریق نهادهای قانونی مانند دادگاهها و هم از طریق سازمانهای صنفی مثل نظام پزشکی قابل پیگیری است.
مراحل شکایت از پزشک
برای شکایت از پزشک باید مراحل مشخصی طی شود که معمولاً به شرح زیر است:
- گردآوری مستندات شامل مدارک پزشکی، گزارشات بیمارستان، سوابق درمانی و اظهارات شاهدان.
- ثبت شکایت در سازمان نظام پزشکی، دادسرای جرایم پزشکی یا دادگاههای عمومی بسته به نوع تخلف.
- ارجاع پرونده به کمیسیون پزشکی برای بررسی علمی و فنی تخلفات.
- صدور رأی و تعیین مجازات یا میزان خسارت توسط مراجع ذیصلاح.
- امکان تجدیدنظرخواهی در صورت عدم رضایت از رأی صادره.
نکته: در موارد حاد مانند مرگ بیمار، پرونده به سرعت در دادسرا بررسی میشود.
سامانه شکایت از پزشکان
برای سهولت در روند ثبت شکایت، وزارت بهداشت سامانهای به نام 190 را راهاندازی کرده است. بیماران میتوانند از طریق تماس تلفنی یا وبسایت این سامانه، تخلفات کادر درمان را گزارش دهند. همچنین سازمان نظام پزشکی نیز دارای سامانهای برای پیگیری شکایت از پزشکان است که از طریق پورتال رسمی این نهاد قابل دسترسی میباشد. این سامانهها معمولاً روند شکایت را تسریع و مستندسازی میکنند.
هزینه شکایت در نظام پزشکی
هزینه شکایت از پزشک بسته به نوع رسیدگی و محل طرح شکایت متفاوت است. در سازمان نظام پزشکی، ثبت شکایت اولیه معمولاً رایگان است، اما در صورت ارجاع به کمیسیونهای تخصصی، هزینههایی برای بررسی پرونده و حضور کارشناسان پزشکی دریافت میشود. اگر پرونده به دستگاه قضایی ارجاع شود، هزینه دادرسی، کارشناسی و در مواردی هزینههای پیگیری حقوقی توسط وکیل نیز به عهده شاکی خواهد بود.
مدارک لازم جهت شکایت از پزشک
- کپی کارت ملی
- کپی از تمام مدارک پزشکی از قبیل آزمایشات، نسخه های دارویی، رادیوگرافی و …
- هزینه دادرسی
مراجع رسیدگی به جرایم پزشکی
افرادی که قصد شکایت از پزشک متخلف در رابطه با قصور پزشکی را دارند می توانند شکایت خود را در مراجع ذیصلاح که در ذیل آمده مطرح کنند:
-
دادگاه های عمومی
در دادگاه عمومی می توان، شکایت خود از پزشک متخلف در را بطه با قصور پزشکی از جنبه جزایی و یا حقوقی مطرح کرد. در قوانین مدنی و یا جزایی کشور، هر عمل و یا جرمی که قابلیت پیگیری قضایی داشته باشد در صلاحیت این دادگاهها است.
-
دادسرای جرایم پزشکی
دادسرای جرایم پزشکی در کلیه استان های کشور فعال هستند که مردم می توانند برای رسیدگی به مشکلات و پروندههای قضایی خود و شکایت از پزشک متخلف در رابطه با قصور پزشکی و تخلفات پزشکی در هر سطحی به آنجا مراجعه کنند.
روند رسیدگی به پروندههای مطرح شده در این دادسرا بدین شکل است که پس از طرح و ارجاع موضوع به کمیسیونهای پزشکی، پرونده مورد بررسی قرار میگیرد و در صورتی که قصور کادر درمانی تشخیص داده شود، مراتب قصور به شعبه رسیدگی کننده ارسال و به دنبال آن پزشک و تیم پزشکی برای ادای توضیحات احضار میشوند.و در نهایت دادسرا یا قانع می شود که قصوری رخ نداده است و قرار منع یا موقوفی تعقیب صادر می کند و یا اینکه ادعای شاکی را نزدیک به واقع می بیند و با صدور کیفر خواست پرونده را به دادگاه ارسال می کند و دادگاه عمومی جزایی نیز بر اساس محتویات پرونده،نظریه کارشناس و دفاعیات هردو طرف اقدام به صدور رای می نماید.
-
شورای حل اختلاف (ویژه امور بهداشت)
شورای حل اختلاف ویژه امور بهداشت جهت رسیدگی به دعاوی قصور پزشکی از اعضای شوراهای ویژه از میان کارشناسان و متخصصان صاحب صلاحیت در رشته های مرتبط پزشکی با تایید و معرفی سازمان نظام پزشکی و با رعایت آئین نامه اجرائی ماده ۱۳۴ قانون برنامه چهارم توسعه برای مدت ۳ سال انتخاب شده و علاوه بر شرایط عمومی باید فاقد محکومیت کیفری یا انتظامی باشند.
رسیدگی و حل و فصل اختلافات اعضای جامعه پزشکی با یکدیگر و همچنین اختلافات جامعه پزشکی با سایر اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی در صورتیکه مبلغ خواسته یا محکوم تا 20 میلیون تومان می باشد، در صلاحیت شورای حل اختلاف است.
دادسرای جرایم پزشکی در تهران
دادسراي ناحيه ۲۶ ويژه جرايم پزشكي و دارويي
آدرس دادسرا :
تهران – سیدخندان – خیابان دبستان – انتهای کوچه آریان محمودی
تامین وثیقه برای پزشک در دادسرا
تامین وثیقه برای پزشک در دادسرا بدین صورت می باشد که پس از اینکه بازپرس یا دادیار رسیدگی کننده به پرونده قصور پزشکی، به پزشک متخلف تفهیم اتهام نمود، با در نظر گرفتن اینکه جرم ارتکابی پزشک مورد نظر از چه نوعی می باشد، برای اینکه در احضارهای بعدی پزشک مورد نظر در دادسرا یا دادگاه حاضر شود اقدام به صدور یکی از قرارهای تامین کیفری می نماید. به عبارت دیگر در واقع قرار تامین کیفری برای پزشک متخلف در دادسرا یک وسیله برای تضمین حضور مجدد پزشک مورد نظر در دادسرا یا دادگاه می باشد.
بیشتر بخوانید: شکایت از پزشک زیبایی
انواع قرار تامین کیفری برای پزشک در دادسرا
وکیل جرایم پزشکی بیان می دارد، انواع قرار تامین کیفری برای پزشک در دادسرا در ماده ۲۱۷ قانون آیین دادرسی کیفری معین شده است که به شرح ذیل می باشد:
الف – التزام به حضور با قول شرف
ب – التزام به حضور با تعیین وجه التزام
پ – التزام به عدم خروج از حوزه قضائی با قول شرف
ت – التزام به عدم خروج از حوزه قضائی با تعیین وجه التزام
ث- التزام به معرفی نوبه ای خود به صورت هفتگی یا ماهانه به مرجع قضائی یا انتظامی با تعیین وجه التزام
ج – التزام مستخدمان رسمی کشوری یا نیروهای مسلح به حضور با تعیین وجه التزام، با موافقت متهم و پس از اخذ تعهد پرداخت از محل حقوق آنان از سوی سازمان مربوط
چ- التزام به عدم خروج از منزل یا محل اقامت تعیین شده با موافقت متهم با تعیین وجه التزام از طریق نظارت با تجهیزات الکترونیکی یا بدون نظارت با این تجهیزات
ح – اخذ کفیل با تعیین وجه الکفاله
خ – اخذ وثیقه اعم از وجه نقد، ضمانت نامه بانکی، مال منقول یا غیر منقول
د – بازداشت موقت با رعایت شرایط مقرر قانونی
قرار تامین کیفری برای پزشک متخلف در دادسرا پس از تفهیم اتهام در دادسرا و زمانی که نظر بازپرس یا دادیار رسیدگی کننده بر مجرمیت پزشک متهم باشد صادر می گردد. وکیل جرایم پزشکی در ادامه سه مورد از رایج ترین قرارها را که معمولا در دادسرای جرایم پزشکی و داروئی صادر می گردد برای شما عزیزان شرح می دهد.
هزینه شکایت قصور پزشکی
هزینه دعاوی قصور پزشکی مانند سایر شکایت های کیفری، هزینه ای معادل دعاوی غیر مالی دارد. این هزینه ها شامل: ثبت شکایت کیفری در دفتر خدمات قضایی می باشد. در صورتی که فرد متشاکی نیاز به وکیل داشته باشد، حق الوکاله وکیل قصور پزشکی هم به این مبلغ اضافه می شود.
مشاوره حقوقی تخلفات پزشکی
افرادی که پس از مراجعه به پزشک در معرض آسیب جسمی قرار گرفته اند،و قصد شکایت از پزشک را دارند، می توانند ضمن مراجعه به مشاوره حقوقی و وکیل متخصص در امور پزشکی جهت پیگیری و ثبت شکایت به نحو صحیح از خدمات مشاوره حقوقی بهره مند شوند تا با آگاهی کامل بتوانند در محاکم قضایی در راستای احقاق حق خود گام بردارند.
دفتر وکالت حمیرا پارسا وکیل در این راستا آماده ارائه مشاوره حقوقی حضوری در زمینه تخلفات پزشکی به مراجعین محترم می باشد، لطفا با شماره های ذیل تماس بگیرید.
02188554580
09123666928
10دیدگاه ها
نیلوفر ف
1 خرداد 1404آیا فقط باید از پزشک شکایت کنیم یا میشود از بیمارستان هم شکایت کرد؟
وکیل حمیرا پارسا
1 خرداد 1404بسته به مورد، میتوان از پزشک، کادر درمان و حتی بیمارستان شکایت کرد اگر در قصور سهیم بودهاند.
مهرداد
1 خرداد 1404پزشک مرتکب قصور شده و در پاسخ به عملکرد نادرستش تهدید می کند و سعی می کند شکایت را نادیده بگیرد، چه باید کرد؟
وکیل حمیرا پارسا
1 خرداد 1404میتوانید از طریق دادسرا یا سازمان نظام پزشکی اقدام کرده و حتی بابت تهدید، شکایت جداگانه مطرح کنید.
ارزو
1 خرداد 1404پزشک اشتباه کرده ولی میگوید “در علم پزشکی طبیعی است”، چطور میشود تشخیص داد که واقعاً قصور شده؟ آیا قابل پیگرد است؟
وکیل حمیرا پارسا
1 خرداد 1404نظر کمیسیون پزشکی قانونی ملاک است؛ اگر عمل پزشک غیرمتعارف بوده باشد، قصور تشخیص داده میشود.
مرضیه
1 خرداد 1404من جراحی کردم مدرک خاصی ندارم، بدنم آسیب دیده، آیا باز هم میتوانم از پزشک شکایت کنم؟
وکیل حمیرا پارسا
1 خرداد 1404بله، با مراجعه به پزشکی قانونی میتوانید آسیب را اثبات کنید و سپس شکایت تنظیم شود.
سجاد
14 مرداد 1403سلام وقت بخیر . قصد شکایت از پزشک جراح بینی خودم رو دارم و اطلاعی از چگونگی مراحل ندارم با توجه به شغلم که وقت محدودی دارم میخواستم راهمایی بفرمائيد در خصوص هزینه ها و مراحل دادرسی و اینکه چه مقدار زمان باید صرف بشه . ممنون از شما . 09198****
parsalaw
14 مرداد 1403سلام
وقت بخیر
تماس بگیرید. 09123666928