شکایت پزشکی
آیا تابحال با جرایم پزشکی مواجه شده اید؟و یا از اطرافیان در مورد سهل انگاری پزشکان شنیده اید؟ جرائم پزشکی چیست و چگونه به دعاوی آن رسیدگی می شود؟ با مطالعه این مطلب به تمامی سوالات خود خواهید رسید تا در مواجه با قصور پزشکی بتوانید از حقوق خود دفاع کنید.
شکایت پزشکی یک موضوع حساس و پر اهمیت است که باید با دقت و آگاهی انجام شود. هرگونه قصور و یا خطای پزشکی میتواند برای بیماران و خانوادههای آنها عواقب جبرانناپذیری داشته باشد، بنابراین اقدام درست و به موقع در مواجهه با چنین مواردی ضروری است. در این مقاله، به بررسی اقدامات لازم برای شکایت پزشکی میپردازیم.
در صورت بروز جرایم پزشکی، اولین گام شکایت پزشکی می باشد. برای شکایت پزشکی کافی است که تمامی اطلاعات مربوط به پرونده پزشکی تجمیع شود. این اطلاعات ممکن است شامل گزارش پزشکی، نتایج آزمایشها، تاریخچه بیماری و همچنین تمامی مکاتبات مرتبط با درمان باشد. این اطلاعات باید به دقت نگهداری شود و هیچگونه تغییری در اطلاعات مذکور صورت نگیرد.
هدف از ارایه این مطلب آگاه سازی شما می باشد زیرا دانستن نکات حقوقی حق شماست.
قصور عبارت است از انحراف یا تخلف از استانداردهای پذیرفته شده در نحوه ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به نحوی که منجر به آسیب بیمار شود.
پزشکان هم مانند سایر مشاغل دارای تعهدات اخلاقی و حرفه ای شغلی خود می باشند که ملزم به رعایت آن هستند ،پزشک باید تعهد به کار خویش داشته باشد و با تقوا و ایمان خود را مکلف به خدمت به مردم بداند .میان پزشک و بیمار رابطه حقوقی برقرار است و پزشک مکلف است تمام نیرو و علم خود را به کار گیرد تا بتواند به درمان بیماری فرد کمک کند بنابر این طبیعی است در صورتیکه پزشک به دلیل سهل انگاری و عدم علم مورد نیاز به بیماری آسیب برساند و یا وظایف و تعهدات پزشکی خود را انجام ندهد مورد مجازات و تنبیه قرار بگیرد.
جرایم پزشکی
جرایم پزشکی به عنوان یکی از شاخههای حقوق جزای، به جرمهایی گفته میشود که در فعالیتهای پزشکی اتفاق میافتند و ممکن است شامل عمل خلاف قوانین، قصور در انجام وظایف پزشکی، خطای پزشکی، تقلب در تشخیص بیماری و دیگر مواردی باشند که موجب آسیب جسمانی و یا روانی به بیمار میشوند.
به عنوان مثال، جرایم پزشکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- عمل خلاف قوانین، مانند انجام عمل جراحی بدون مجوز و یا تجویز داروهای ممنوع.
- قصور در انجام وظایف پزشکی، مانند عدم تشخیص درست بیماری، تجویز داروی نادرست و یا ارائه درمان نامناسب.
- خطای پزشکی، مانند عدم رعایت استانداردهای بهداشتی و یا دستکاری در پروندههای پزشکی بیمار.
- اشتباه در تشخیص بیماری، مانند تشخیص نادرست بیماری بیمار
تحلیل و ارزیابی جرایم پزشکی پیچیده است و به دلیل آن که شامل موضوعات پزشکی است، نیاز به دانش تخصصی دارد. بنابراین، در صورت بروز جرایم پزشکی، توصیه میشود که از خدمات مشاوره حقوقی رایگان یک وکیل پایه یک بهره مند شوید.
1_ تخلفات پزشکی
تخلفات پزشکی به آن دسته از جرائم مربوط به پزشکان و پیراپزشکان گفته میشود که توسط قوه قضاییه بررسی میشود و حکم نهایی آن را قاضی دادگاه صائر مینماید.البته نظریه پزشکی قانونی و گروه پزشکان متخصص در صدور این رای تاثیر به سزایی دارد چرا که صدور حکم باید بر طبق علم پزشکی باشد.
از جمله جرایم پزشکی که توسط قوه قضاییه پیگیری میشود میتوان قتل یا ضرب و جرح و نقص عضو اعم از عمدی یا غیرعمدی و سقط جنین بر خلاف ضوابط قانونی اشاره کرد.
لازم به ذکر است در صورتیکه حدوث این جرائم توسط تیم پزشکی باشد علاوه بر پزشک اصلی ،تیم پزشکی هم مورد بازجویی و مجازات قرار خواهند گرفت البته در صورتیکه تقصیر آنها برای قاضی محرز گردد.
2_ تخلفات انتظامی
گاهی اوقات پزشک جرمی را مرتکب میشود که تنها از نظر قوانین پزشکی جرم انگاری شده است. در این مواقع در صورت تخلف و ثبت شکایت پزشکی ،مرجع رسیدگی آن سازمان نظام پزشکی است.
جرائمی که توسط سازمان نظام پزشکی پیگیری میشوند عبارتند از:
عدم رعایت موازین شرعی و قانونی و مقررات صنفی و حرفهای و شغلی
سهلانگاری درانجام وظایف قانونی به وسیله شاغلان حرف پزشکی و وابسته به پزشکی
مجازات های تخلفات پزشکی شامل حبس نمی شود که در قسمت بعدی به شرح آن می پردازیم،شامل مجازات های زیر می باشد
تخلف در موارد مذکور با توجه به شدت آن میتواند مجازات و جریمه های مختلفی داشته باشد از جمله:
- تذکر یا توبیخ شفاهی در حضور هیئت مدیره نظام پزشکی محل
- اخطار یا توبیخ کتبی با درج در پرونده نظام پزشکی محل
- توبیخ کتبی با درج در پرونده نظام پزشکی و نشریه نظام پزشکی محل یا الصاق رأی در تابلو اعلانات نظام پزشکی محل
- محرومیت از اشتغال به حرفههای پزشکی و وابسته از ۳ ماه تا ۱ سال در محل ارتکاب تخلف
- محرومیت از اشتغال به حرفههای پزشکی و وابسته از ۳ ماه تا ۱ سال در تمام کشور
- محرومیت از اشتغال به حرفههای پزشکی از بیش از ۱ سال تا ۵ سال در تمام کشور
بیشتر بخوانید: شکایت از پزشک متخلف
چرا جرائم پزشکان شامل حبس نمی شود؟
با توجه به وجوب کاهش زندانیان قانون گذار جمهوری اسلامی ایران در قانون مجازات جدید مصوب ۱۳۹۲ مجازات حبس برای پزشکان را حذف و مجازاتهای جایگزین را برای این مجرمین در نظر گرفته است.
مطابق ماده ۶۴ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۹۲: «مجازاتهای جایگزین حبس عبارت از دوره مراقبت، خدمات عمومی رایگان، جزای نقدی، جزای نقدی روزانه و محرومیت از حقوق اجتماعی است که در صورت گذشت شاکی و وجود جهات تخفیف با ملاحظه نوع جرم و کیفیت ارتکاب آن، آثار ناشی از جرم، سن، مهارت، وضعیت، شخصیت و سابقه مجرم، وضعیت بزهدیده و سایر اوضاع و احوال، تعیین و اجرا میشود»
از این رو بهتر است به جای انکه قشر سالم و تحصیل کرده سالهایی از عمر خود را در کنار مجرمین حرفه ای بگذرانند با مجازات های جایگزین تنبیه شوند.
بخش نامه رییس قوه قضاییه در خصوص اعمال مجازات های جایگزین حبس در خصوص جرائم پزشکان:
بخشنامه به مراجع قضایی سراسر کشور
از آنجا که قانونگذار در فصل نهم قانون مجازات اسلامی مصوب ۱/۲/۱۳۹۲مجازات های جایگزین حبس را تصویب و ابلاغ نموده، ضرورت دارد قضات دادگاه ها در رسیدگی به جرایم پزشکی نظر به حساسیت مشاغل پزشکی و با ملاحظه جایگاه متهم، دفعات یا کیفیت ارتکاب، قصد و نیت احسان به بیمار و سایر جهات مخففه در صورتی که قتل غیر عمد به واسطه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا به سبب عدم رعایت نظامات واقع شود، در تعیین کیفر با رعایت فصل نهم قانون مذکور بویژه مواد ۶۴، ۶۸، ۷۰، ۸۳، ۸۵ و ۸۶ حسب مورد از مجازات جایگزین حبس از نوع جزای نقدی و یا دوره مراقبت استفاده نمایند. بدیهی است با تصویب آیین نامه موضوع ماده ۷۹ قانون مذکور امکان استفاده از خدمات عمومی رایگان نیز فراهم خواهد گردید.
شماری از جرائم مربوط به پزشکان
1_سهل انگاری در انجام وظیفه و عدم رعایت موازین شرعی و قانونی
2_افشا اسرار مربوط به بیماری افراد
3_انجام اعمال خلاف شئونات پزشکی
4_جذب بیمار از طریق تبلیغات گمراه کننده
5_ فریفتن بیمار
صدور گواهی خلاف واقع توسط پزشک
اکثر افراد می پندارند چون پزشکان برای شروع اعمال جراحی از خانواده بیمار امضا میگیرند دیگر نمیتوانند نسبت به آن پزشک و اعمال او اعتراضی داشته باشند حال آنکه آنها همچنان این حق را دارند تا درصورت قصور و سهل انگاری پزشک و یا تیم پزشکی اعلام شکایت نموده و آن را پیگیری نمایند.جرائم مربوط به پزشکان اغلب نیاز به شاکی خصوصی دارند و با شکایت شاکی خصوصی به مرجع ذی صلاح روند رسیدگی آغاز میگردد.
را ه های شکایت از پزشکان
برای شکایت از پزشکان در مواجه با جرایم پزشکی از طرق مختلفی میتوانید استفاده کنید.
در جرائم ساده میتوانید با شماره ۱۶۹۰ تماس بگیرید.این شماره مربوط به سازمان نطام پزشکی میباشد که از سال ۱۳۹۳ راه اندازی شده است.با تماس شما با این ساامانه شکایت شما ثبت شده و جلسه ای مبنی بر رسیدگی به شکایت شما تشکیل خواهد شد.مطابق آمار ۶۸ درصد از شکایات در جلسه اول منجر به مصالحه خواهند شد.
دادسرای ویژه رسیدگی به جرایم پزشکی که به هر نوع شکایت مربوط به پزشکان رسیدگی میکند.
شورای حل اختلاف (ویژه امور بهداشت)در صورتی میتواند مرجع شکایت باشد که پزشکی با همکاران خود مشکلی داشته باشد که هزینه دادرسی آن کمتر از ۲۰ میلیون باشد.همچنین در مواقعی پزشک و بیمار با هم توافق کنند که به شورای حل اختلاف مراجعه کنند این مجموعه رسیدگی به پرونده انها را مورد بررسی قرار خواهد داد.
سازمان نظام پزشکی که تخلفات اداری و انتظامی را بررسی میکند.
در تمامی انواع شکایت از پزشکان نظر پزشکی قانونی بسیار حائز اهمیت است چرا که نظر دادن و صدور رای در مورد این مطالب تخصصی است و نظریه کارشناسان پزشکی مبنای رای قاضی است.
حفظ حریم خصوصی
حفظ حریم خصوصی بسیار حائز اهمیت است و باید همواره در نظر گرفته شود. در فرآیند شکایت پزشکی، حفظ حریم خصوصی بیماران و پزشکان بسیار حائز اهمیت است و هرگونه انتشار اطلاعات شخصی باید با دقت و با رعایت قوانین حفظ حریم خصوصی صورت گیرد.
خلاصه مطلب
شکایت پزشکی یک فرآیند حساس و پر اهمیت است که نیاز به دقت، آگاهی حقوق قانونی و رعایت قوانین دارد. جمع اوری اطلاعات مرتبط با پرونده پزشکی، مشاوره حقوقی حضوری با وکیل، انتخاب مسیر مناسب و حفظ حریم خصوصی تنها بخشهایی از فرآیند شکایت پزشکی هستند که نباید نادیده گرفته شوند. با رعایت این اصول و استفاده از منابع مناسب، میتوانید به بهبود فرآیند شکایت پزشکی خود کمک کنید و از حقوق خود به درستی دفاع کنید.
مشاوره با وکیل
با توجه به پیچیدگی قوانین و مقررات مربوط به شکایت پزشکی، مشاوره حقوقی با یک وکیل متخصص در امور حقوقی مرتبط در این زمینه ضروری است. وکیل متخصص با ارائه مشاوره حقوقی، اخذ وکالت و یا تنظیم لایحه به شما کمک خواهد کرد تا با در نظر گرفتن تمامی جوانب امر اقدامات لازم را در پیش بگیرید، تا به نتیجه موثر در پرونده پزشکی دست یابید. شکایت پزشکی با در اختیار داشتن وکیل متخصص باتجربه روند بهتری در محاکم قضائی خواهد داشت. انتخاب مسیر مناسب و ثبت دادخواست مناسب با شکایت پزشکی موردنظر نیاز به مشاوره حقوقی با وکیل دارد.دفتر حقوقی حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری آماده مشاوره حقوقی و پاسخگویی به سوالات شما عزیزان می باشد.
02188554580
09123666928