• تماس با وکیل: 09123666928 ساعت پاسخگویی 10:00 تا 20:00
  • [email protected]
الزام زوجه به تمکین

شرح کامل عدم تمکین زوجه

در این مطلب به شرح کاملی از عدم تمکین زوجه در زندگی مشترک می پردازیم. حقوق زوجه با عدم تمکین چیست؟ و ایا با عدم تمکین به زن مهریه تعلق می گیرد؟ به تمامی این سوالات پاسخ می دهیم با وکیل همراه باشید.

معنی لغوی تمکین

تمکین در لغت به معنای الزام و اجبار است

انواع تمکین 

تمکین عام 

با وقوع عقد نکاح زوجین موظف به انجام وظایفی در قبال یکدیگر می باشند، تمکین از جمله وظایفی است که در متن زیر به آن می پردازیم زوجه موظف به سکونت در منزلی است که توسط زوج معین شده است و همچنین زوجین موظف به حسن معاشرت نسبت به یکدیگر می باشند.

مطابق ماده 1108 قانون مدنی هرگاه زن بدون مانع مشروع از وظایف زناشویی امتناع نماید مستحق نفقه نمی باشد. بنابراین زوجه در صورت عدم تمکین در قبال همسر بدون دلیل موجه از نفقه محروم خواهد شد.

تمکین خاص

تمکین خاص ناظر بر روابط زناشویی زوجین می باشد

تحلیل پرونده تمکین و ابعاد حقوقی آن 

در صورتی که زن بدون دلیل قانونی منزل همسرش را ترک نماید مرد می تواند با مراجعه به دادگاه خانواده و تقدیم دادخواست الزام زوجه به تمکین ، زن را ملزم به تمکین نماید.(تمکین اعم از عام و خاص می باشد) تمکین عام یعنی حضور زوجه در منزلزوج و حسن معاشرت می باشد.

در صورتی که مرد دادخواست تمکین نمی دهد باید منزل با وسایل در شان زوجه به دادگاه معرفی نماید مددکار دادگاه به منزل مراجعه می نمایدو از منزل معرفی شده بازدید به عمل می آورد در صورتی که این منزل مورد پذیرش دادگاه قرار گیرد و حضور زوجه در منزل زوج خوف و ضرری به همراه نداشته باشد دادگاه حکم به تمکین زوجه خواهد داد. شایان ذکر است ارائه اجاره نامه یا سند مالکیت منزل معرفی شده الزامی است.

در صورتی که منزل متناسب با شان زوجه حاضر باشد و زوجه از حضور در آن محل خودداری نماید ، زوج می تواند با مراجعه به شعبه صادرکننده حکم تمکین گواهی نوشوز زوجه را دریافت نموده ، این همان مجوز جهت درخواست ازدواج مجدد از دادگاه می باشد.

با صدور حکم ازدواج مجدد دادگاه مدت زمانی را جهت ازدواج مجدد زوج تعیین می نماید.

راههای اثبات عدم تمکین زن

در قانون مدنی آمده است که تمکین زوجه در مقابل همسر خود از وظایف شرعی زن می باشد و در صورتی که زن از وظایف زناشویی و عدم تمکین در مقابل همسر خود سر باز زند، قانون از زوج در صورت اثبات عدم تمکین زوجه در برخی از موارد از جمله پرداخت نفقه و یا ازدواج مجدد حمایت می کند. برای اثبات عدم تمکین توسط زوجه راههای بسیاری می باشد که قاضی رسیدگی به پرونده با بررسی آنها می تواند به صحت عدم تمکین زن پی ببرد. مدارک و دلایل زوج به دادگاه جهت اثبات عدم تمکین زوجه ارائه می دهد می تواند ثابت کننده عدم تمکین باشد. یکی دیگر از راههای اثبات عدم تمکین زن شهادت شهود می باشد. قاضی رسیدگی برای شهادت شهود، آنها را احضار خواهد کرد تا در حضور قاضی شهادت دهند. گاهی هم خود زن اقرار می نماید که تمکین نکرده است.

مدارک لازم جهت اثبات عدم تمکین

زوج برای اثبات عدم تمکین زن نیازمند مدارک جهت ارائه به دادگاه می باشد. مرد با جمع آوری و ارائه مدارک به دادگاه می تواند در صورت صحت و سقم این ادعاها، عدم تمکین همسر خود را به اثبات برساند. این مدارک عبارتند از:

  • استشهادیه
  • شهادت شهود

مهریه زن در صورت عدم تمکین

از جمله حقوقی که به محض عقد برای زوجه پدید می آید مهریه وی می باشد، که کل آن به زن تعلق می گیرد. زن می تواند با مراجعه به مراجع قضایی نسبت به مطالبه آن اقدام نماید. طبق ماده 1082 مهریه به محض عقد نکاح به مالکیت زن در می آید. زن بعد از وقوع عقد می تواند تا اخذ کلیه مهریه خود نسبت به تمکین عام و خاص خودداری نماید. در صورت عدم تمکین مهریه وی ساقط نخواهد شد.

در چه صورت زن میتواند تمکین نکند

  • در صورتی که زوجه دچار بیماری های جنسی و مقاربتی باشد.
  • خوف صدمه جسمی
  • تعیین مکان زندگی از جانب زوجه: اگر تعیین محل زندگی به موجب عقد نکاح یا در ضمن عقد به زوجه واگذار گردد زوجه می تواند تا تهیه منزل در مکانی که زوجه تعیین می کند از تمکین خودداری نماید.
  • بیماری زوجه
  • حق حبس زوجه

شرایط طلاق در صورت عدم تمکین زن

با توجه به توضیحات ارائه شده چناچنه زن در برابر مرد تمکین نکند، این امکان برای زوج میسر است که عدم تمکین زوجه را اثبات نموده و همسر خود را با رعایت حقوق وی طلاق دهد. اثبات عدم تمکین زن توسط زوج با شهادت شهود، استشهادیه و یا قرار زن میسر است. چنانچه زوج با اثبات عدم تمکین زن اقدام به طلاق نماید دیگر لازم نیست تا برخی از حقوقی مالی زن را پرداخت نماید. در واقع اثبات عدم تمکین زوجه در طلاق منجر می‌شود که شوهر از پرداخت مواردی چون نفقه و اجرت المثل معاف شود.

حضانت فرزند در صورت عدم تمکین زن

تصمیم گیری در مورد حضانت فرزند با اثبات عدم تمکین زن امکان پذیر نمی باشد. زوج با اثبات عدم تمکین زن نمی تواند حضانت فرزند را بگیرد، زیرا حضانت فرزند ارتباطی با عدم تمکین ندارد.  مطابق با قانون مدنی  تصمیم گیری دادگاه حضانت فرزند مشترک براساس شرایط تصمیم گیری و به یکی از زوجین دارای صلاحیت سپرده می شود.

بیشتر بخوانید: رای الزام زوجه به تمکین

نکته کاربردی دعوای تمکین

همانطور که مستحضرید پرداخت نفقه مطابق رویه قضایی فرع بر تمکین می باشد، ولی نکته مهمی که زوج باید به آن توجه نماید این است درصورتی که زوجه تمکین نمی نماید و هدف زوج محروم نمودن زوجه از پرداخت نفقه به نحو قانونی می باشد باید نسبت به طرح دادخواست تمکین اقدام نموده و درخواست صدور اجرائیه نیز بنماید در غیر اینصورت نفقه همچنان به زن تعلق می گیرد تا زمانی که حکم عدم تمکین وی صادر شود.

وکیل الزام به تمکین زوجه

 چنانچه با توضیحات ارائه شده متوجه حقوق خود در ارتباط با الزام به تمکین زوجه شده اید و نیاز به مشاوره حقوقی بیشتر و یا ارجاع پرونده حقوقی خود در این رابطه دارید می توانید با شمار های مندرج در وب سایت تماس بگیرید. حمیرا پارسا وکیل پایه یک دادگستری آماده پاسخگویی به شما عزیزان می باشد.

02188554580

09123666928

2دیدگاه ها

  • فرشید
    1 مرداد 1403

    سلام
    ایا زن با دادخواست الزام به تمکین مجبور به تمکین است ؟

    • parsalaw
      5 مرداد 1403

      سلام
      خیر ولی عدم تمکین زوجه تبعات قانونی خاص از جمله عدم پرداخت نفقه به همراه خواهد داشت.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *